Стотици хора протестираха вчера за втори пореден ден, настоявайки за оставката на правителството. Причината е смъртта на журналист, нападнат и бит от участници в протест срещу гей парад, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите се събраха пред сградата на парламента в столицата Тбилиси, след това организираха митинг пред централата на управляващата партия "Грузинска мечта". Някои от участниците хвърляха яйца и боя по сграда. Дванайсет души бяха арестувани.

Операторът Александър Лашкарава в неделя бе намерен от майка си мъртъв в дома си, съобщи телевизия Пирвели, за която е работел. Той бе един от няколкото десетки журналисти, нападнати миналия понеделник от противници на шествието на ЛГБТ общността, което трябваше да се проведе този ден в Тбилиси. То беше отменено от организаторите, които обясниха, че властите не са осигурили необходимите гаранции за сигурност.

Противниците на събитието отцепиха главния булевард на грузинската столица, обиждаха и нападаха журналистите, отразяващи протеста, обявявайки ги в пропаганда в полза на ЛГБТ. Лашкарава бе жестоко пребит и се наложи да бъде опериран. В четвъртък бе изписан от болница. Засега не е ясно каква е причината за смъртта му. Вчера вътрешното министерство каза, че той може да е починал от свръхдоза, но колегите му се присмяха на тези твърдения.

За нищо не вярвам на вътрешното министерство, каза Вато Церетели, собственика на телевизия Пирвели. Той се опита да се срещне вчера с депутатите, но не бе допуснат в парламента.

Враждебното отношение към сексуалните малцинства в Грузия е силно. Организаторите на прайда казаха, че противниците им са имали подкрепата на правителството и на православната църква.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили осъди насилието, но премиерът Иракли Гарибашвили каза, че шествието на ЛГБТ било организирано от "радикалната опозиция", водена от бившия президент Михаил Саакашвили.

БТА