Позицията на Конфедерацията на работодаелите и индустриалците в БЪлгария (КРИБ) е, че бюджетът в голяма степен е добър. Това каза пред радио К2 Кирил Домусчиев председател на УС на КРИБ.

Той определи бюджета като консервативен и обясни, че попада в рамките на разбирането на КРИБ за ситуацията, в която се намира страната. Работодателите имали само малки забележки за обвързването на минималната работна заплата от фиска и неувеличаването на сегашния максимален осигурителен праг.

„Относно протестите ние сме категорично против в сегашната ситуация, защото нямаме интерес в държавата да има сътресения, напротив, на нас ни трябва една стабилност, това е добре и за хората, защото виждате какво беше толкова време без правителство”, заяви Домусчиев.

Бизнесът се нуждаел от стабилност и предсказуемост независимо дали управляват леви, десни или коалиционни правителства. Домусчиев заяви, че бизнесът се нуждае от реформи и ще настоява правителството да ги завърши, а в бюджета за следващата година се вижда, че са заложени реформи.

Според  Домусчиев по отношение на "Южен поток" страната ни е разменна монета в една голяма политика и в случая е потърпевша. Според него това е един проект, който според според бизнеса е полезен за България, не само заради бъдещите приходи, а и заради стабилността на газовите доставки. От друга страна проектът ще донесе много работа за български фирми, общини, пристанища и т.н., затова е важно той да се реализира. Домусчиев подчерта обаче, че ние сме член на ЕС и не можем да не се съобразяваме с европейските изисквания и закони.

Шефът на  КРИБ заяви още, че се надява организацията да расте и се надява да успее да привлече повече фирми, като членове. 

„Само за последните няколко дни вече има над 50 фирми, които са изявили намерение и най-вероятно ще имаме доста работа на следващия Управителен съвет за приемането на тези членове, защото знаете, че това става с референции, с внимателен преглед на досието на тази фирма, така че и като брой членове организацията ни расте, но също така имаме идеи с колегите и за определени реформи в администрацията, за да може нашата администрация да бъде още по-полезна на бизнеса, по-експертна и да повишим нивото на услугата, която предлагаме на нашите членове”, каза той.