БНТ разказва тази сутрин за обява в социалните мрежи, която предлага всякакъв вид документи. Еки пан медията се свързва с мъж, който уверява, че може да издаде сертификат без реална ваксинация.

"Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката", казва той.

След пазарлък става ясно, че е "говорил с тях" (т.е. - хората, които го осигуряват) и може да издадат срещу 460 лв. единичен. Човекът обявява и изискване за 200 лв. капаро.

"Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате", обявява контрагентът.

Той обаче отказва лична среща на репортерското предложение.

"За 200 лв. няма кой да ви излъже и да му имате имената, и т. н. Ще бъдете вписана с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", оферира измамникът.

След като обаче изпращат парите, мъжът става... неоткриваем. Сертификатът липсва.

От здравното министерство отговорили писмено на БНТ, че няма постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR.

Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така", намеква д-р Елиза Георгиева - управител на МБАЛ "Св. Панталеймон".

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва пред телевизията адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.