След като стана ясно, че ГЕРБ губи депутатския си мандат в Кърджали и 46-ият парламент остава без Цвета Караянчева в състава си, сега се очаква и бившият зам. външен министър, лидер на младежите в партията на Бойко Борисов и основен говорител по пресконференции - Георг Геориев, да не е народен представител. Това показват обявените окончателни резултати от вота на 11 юли, обявени от ЦИК. Причината - партията на Бойко Борисов взима само един мандат от Перник. Там водач на листата е Кирил Ананиев. Георгиев успява да се пребори с преференция за второто място, но единственият му шанс да влезе в парламента е Ананиев да се откаже от своето място. Бившият финансов министър не е дублиран на друго мястото в листите. 

София, където ГЕРБ загуби изборите, но не от победителя "Има такъв народ", а от "Демократична България", също се разделя с някои от представителите си от партията на Бойко Борисов. Така например депутатка няма да е Милена Дамянова - формацията получава 4 мандата в 23 МИР, а тя е на 5-о място в списъка. Вън остава и музикантът Калин Вельов, но той беше и по-назад в списъците, въпреки че бе предложен от Борисов за министър на културата в проектокабинета през април (който бе предложен с ясното съзнание, че няма да го бъде - б.р.) Актьорът Евгени Будинов също не влиза в 46-ото НС, въпреки че Борисов се отказа да е депутат и листата в 25 МИР "дръпва" с място нагоре. ГЕРБ обаче има едва 4 мандата от района, въпреки че бе първа политическа сила в него. 

От бившия образователен министър Красимир Вълчев пък зависи дали бившият му колега в икономиката Лъчезар Борисов ще седне на депутатска банка. Първият бе водач на 2 листи и ще трябва да избере да е представител на Шумен, за да може четвъртият в Стара Загора Борисов да се сдобие с място.  Дългогодишният бургаски народен представител Димитър Бойчев също отпада при 4 мандата за ГЕРБ от областта, където начело на листата е Любен Дилов-син. Бизнесменът и бивш областен управител на Разград Гюнай Хюсмен (който стана от ГЕРБ, след като беше от ДПС - б.р.) също няма да е народен представител. Оттам за място се преборва само Десислава Атанасова. Шанс има, ако Атанасова влезе от Русе, където бе дублирана в листата.

Синът на кмета на Симитли - отново рекордьор по преференции

Сериозни размествания в листите на ГЕРБ заради преференции няма, като изключим сина на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който е абсолютен рекордьор по брой лични гласове въобще сред всички кандидати от всички партии. Той е втори в Благоевград. Последният в листата в Сливен - Чавдар Божурски - преди това областен управител, се нарежда втори. Размествания - но този път без водача Делян Добрев, има и в Хасково.

 "Има такъв народ" е единствената партия, която ще има представител от всички 31 многомандатни района в страната, след като взе мандата в Кърджали на ГЕРБ. В листите на партията няма преференциални размествания. Така депутати ще бъдат и Мика Зайкова, която откри 45-ото Народно събрание, а вероятно ще открие и 46-ото - по конституция тази чест се пада на най-възрастния избраник в залата.  Народни представители ще са сценаристите на "Шоуто на Слави", както и проф. Андрей Чорбанов, Ива Митева и Радостин Василев, който е сред предложенията за министри на Трифонов (спорт), и Николай Радулов (също предложен за министър - в МВР).

 

В групата на БСП - без Велизар Енчев, но с Георги Кадиев

В листите на БСП изненади няма, Очаква се решението на Корнелия Нинова дали ще е депутат от Варна или от София. Засега в НС няма да бъде Минчо Казанджиев - бивш кмет на Ловеч. Левицата няма да има представители от Кърджали (където така и така не се преборва за мандат), Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Така депутат няма да е например коалиционният партньор Велизар Енчев. Както и Кольо Милев. На депутатската банка обаче се връща Георги Кадиев

При "Демократична България" се наблюдава най-бурно преференциално гласуване, което успява да размести листите - но това е така по традиция. Така например в 23 МИР в София Антоанета Цонева отстъпва второто си място в коалиционната подредба на Елисавета Белобрадова. Но така и така и двете ще бъдат в парламента, а Цонева е и водач в Пазарджик, откъдето коалицията също има мандат. Място в 24 МИР - отново традиционно с много висок процент преференции  - взема Мартин Димитров - икономист, депутат от десницата в годините, бивш лидер на СДС, когато партията не беше присъдружна на ГЕРБ. В тази листа и лекарката Таня Андреева има личен вот и се нарежда трета. Така извън НС остава Божидар Божанов. 

Най-бурно е преференциалното гласуване в ДБ

С доста преференции е и Александър Симидчиев в 25 МИР в столицата, който измества от второто място Борислав Сандов от "Зелените".  От решението на Симидчиев и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, дали ще предпочетат да влязат съответно от София-област и Пловдив, зависи дали в парламента ще бъде петият в листата - юристът Петър Славов. Но последното е малко вероятно - ако Иванов предпочете града под тепетата, депутат няма да бъде Манол Пейков. ДБ няма да има свои депутати във Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Така например в парламента няма да влезе актьорът Веселин Калановски. Във Варна обаче с преференция отново за място се преборва юристката Стела Николова. 

В Народното събрание се завръща и Найден Зеленогорски, след като този път ДБ получава място от района. Депутат ще бъде и дипломатът Стефан Тафров.

В ДПС изненади почти няма, като изключим, че това е единствената партия с "детрониран" водач на листа този път (на вота през април такива случаи имаше и в ГЕРБ - б.р.). Цветан Енчев, който водеше движението в София-област, е преборен с преференции от Александър Методиев - по-известен като Бат Сали. Но така и така в региона този път ДПС не печели мандат, което се случва за първи път от доста избори насам. Енчев обаче ще бъде депутат от Враца. 

Извън парламента този път остава Велислава Кръстева, защото ДПС губи мандата си в Плевен. В парламента се връща и финансовият министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов.

"Изправи се! Мутри вън" като най-малка парламентарна група има представителство в 13 от 31 района, но основните действащи лица - Мая Манолова, Татяна Дончева, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Мария Капон ще бъдат народни представители. Размествания с преференции няма.