Външна намеса няма да промени бюджета за отбрана и няма да реши разходната политика на държавата. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред радио К2 новината, че НАТО смята да ни наложи мониторинг заради намалените средства за военния ресор.

Както Клуб Z писа причината за предстоящото наблюдение от страна на Атлантическия договор е  системното неспазване, а вече и нарушаване, на ангажиментите ни към Алианса за плавно повишаване на средствата за отбрана и модернизация на армията.

„Желанията на управляващите военното министерство, за да станат закон, трябва да минат през българския парламент във формата на бюджет и тогава те стават ангажимент за държавата за определени разходи. До тогава всеки сектор иска повече и повече и това е тяхно право, но обществото си е намерило механизъм за постигане на този баланс и той е чрез публичен дебат в българския парламент и приемането на закони, а не чрез пожелания, декларации или използване на външна намеса, за да натискат държавата да води една или друга разходна политика“, коментира обаче Горанов.

Помолен да коментира как вижда мисията си в българската политика финансовият министър отговори:

„Имаме една шега, която Борисов често използва по мой адрес – „черната станция“, знаете ролята на „черните станции“ в пропагандата, моята задача и в политиката, и в правителството е да изричам нещата с истинските им имена, без демагогия, с реалната цена за хората и обществото и с наричане на реалните проблеми с истинските им имена. Демагогията в политическия живот е достигнала измерения, водещи до разрушаване на политическия модел“, заяви той.

Горанов каза още, че се надявал „партиите, които подкрепят правителството да подкрепят и неговия бюджет, защото това е израз на цялостната визия на кабинета за управлението през следващата година“.

„Когато бюджетът на едно правителство не бъде подкрепен на първо гласуване, това е повече от вот на недоверие“, заяви финансист №1.

Според него просто няма как от бюджета да са удовлетворени всички структури и отрасли на държавата.

„Народът го е казал по-просто, но няма да го цитирам. Въпросът е съотносим към висшите цели на правото - справедливостта, която обаче ако бъде постигната, правото ще изчезне. Постоянно търсим баланса между възможностите и потребностите. Философията на моето виждане за публичните финанси е, че ще трябва да се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме“, отговори Горанов.

 Той отказа да коментира отменянето на проекта „Южен поток“ с думите:

 „Предпочитам да си говорим за футбол, него по го разбирам повече от темата „Южен поток“.

 Горанов каза още, че „правителството има една не лоша комуникация с работодателите и синдикатите“. 

„Домусчиев е един успешен бизнесмен, който показва, че може да се прави бизнес без да е зависим от държавата, успешният му проект във футбола ме радва не като някакъв сериозен запалянко, а като това, че една малка България с добро управление може да постига и европейски неща“, заяви финансовият министър по адрес на новия председател на КРИБ – Кирил Домусчиев.

Според Горанов, нормално е да има спорове между социалните партньори. Инструментариумът на КНСБ бил да се използва мирен протест, когато не може да се постигне консенсус с правителството. Това било съвсем демократично и популярно в цяла Европа.