Президентът Румен Радев свиква 46-ото Народно събрание на 21 юли от 9 ч. Това обяви самият той. И заяви, че конституционните процедури, които зависят от него, няма да се бавят - конституиране на парламента, консултации с партиите при държавния глава, процедури по връчване на проучвателни мандати за излъчване на правителство. По думите на Радев това очакват и гражданите. 

Вижда ли президентът вариант за съставяне на редовно правителство и как оценява хода на "Има такъв народ"? На това Радев показа хората, участващи в ритуала „Жътва“ край село Проф. Иширково, на които бе на посещение. И призова:

"Искам добре да покажете ето тези хора, за тях няма студ и жега, а ясни моменти, когато ако не си свършат работата, ще останем гладни. Така и за българските политици, сега е моментът да си свършат работата, да намерят пресечните точки. Това очакваме от тях. Да продължат демонтажа на порочния модел. Да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, тръгнем по нов, модерен път. Сега, днес е българската политическа жътва. И очаквам политиците да бъдат на високата на очакванията на хората"

Румен Радев поздрави "Има такъв народ" на изборната победа и заяви, че предприетия вчера ход (с оттегляне на номинацията на Николай Василев за премиер и свикване на пресконференция днес в 13 ч . - б.р.) като "отваряне на вратата към диалог".

 
Служебното правителство да стане редовно правителство? 
 
"И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители. Зависи, разбира се, и от свободната воля на самите министри. И най-вече от намирането на консенсус около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България".
 
"Аз съм делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика, но трябва да го правят мотивирано", заяви Румен Радев на въпрос за уволнението на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов по повод това, че и името на държавния глава е било замесено в историята - "Изобщо не мисля и не съм попечителстват министрите в техните решения, особено когато те са професионалисти и експерти". 
 
Той обаче взе повод да заяви, че едно от очакванията на гражданите е и промяна в здравеопазването, защото функциониращият в момента модел не работи добре. "Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес, той води до уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар и шеф на държавна болница да от 50 до 100 пъти."
 
Радев подчерта, че трябва да се помисли за младите български лекари и като възможности за намиране на работа, и като специализация, и като социални възможности и условия, защото без това няма как да имаме добро здравеопазване в бъдеще.