Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не изглежда като да е взела решение за подкрепа на втори проектокабинет на "Има такъв народ". Днес различни нейни представи дадоха противоречиви сигнали в тази посока.

Коментарите им идват по повод на дадената от "Има такъв народ" двучасова пресконференция, на която сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев дадоха заявка - ИТН оттегля предварително предложения състав на кабинет, но ще предложи нов. Както и при първия, и вторият няма да бъде консултиран с формациите, от които се чака подкрепа - ДБ и "Изправи се! Мутри вън!". Все пак Йорданов допусна разговори между парламентарните групи, защото така и така обитавали една и съща сграда.

"Подкрепям усилията за постигане на консенсус около правителство на промяната и дълбоки реформи, защото това очакват хората. И именно стабилно правителство Борисов разчита да не се случи.

Не искаме постове, позиции, участие в едно такова правителството. Подкрепата ни ще се обуславя от политиките, важни за хората и за протестиращите по площадите месеци наред. В парламента разумен, открит и спокоен разговор предстои да се проведе. Хората очакват това от нас. Както и моделът Борисов да бъде спрян устойчиво", е заявката на Мая Манолова.

Политиките, за които настоявам да станат приоритет на правителството, са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов. Разговорът за тях трябва да се проведе - допълни тя.

"Видяхме, че всъщност с оттеглянето на един човек научихме много повече за приоритетите и програмата, отколкото със самото предложение, така че виждам протегната ръка, затова че ние гледаме в една посока заедно с Има такъв народ и Демократична България. Надявам се на повече прозрачност, на повече обсъждане, за да може да стигнем до вида програма за управление, което е важно. За нас са най- важни са приоритетите и това трябва да се случи в Народното събрание", заяви и Мария Капон - пред БНТ.

Скептичен бе Николай Хаджигенов, който иронизира и поведението на двамата сценаристи по време на пресконференцията.