Основните нарушения на Гешев са свързани с недопустимото ползване на информация от СРС-та и злоупотреба с Бюрото за защита на свидетелите, заяви в ефира на БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Вчера той внесе във ВСС 110 страници доклад, с което за пръв път в новата ни история се иска предсрочно освобождаване на главния прокурор. Прокуратурата веднага поиска публикуването на сигнала, изготвен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. И го обяви за политически - защото е публикуван в последните дни от управлението на служебния кабинет.

"Пoдaдoх ceгa cигнaлa, зaщoтo гo пoлучих прeди дни, в cрeдaтa нa ceдмицaтa", обясни Стоилов."Ако бях поставил искането седмица или две по-рано, щяха да кажат, че искам да го ползвам за изборите"

Той е получил документа на 14 юли, а на 16 юли сутринта обяви, че го е изпратил на ВСС. В същия ден стана ясно, че докладът ще се разглежда на следващото заседания на Пленума на съвета на 22 юли - като първа точка.

Сигналът е 10 страници със 100 страници приложения, уточни Стоилов.

В него има сигнали за действия и бездействия на главния прокурор, които "съставляват тежко нарушение на служебните задължения", и "накърняват престижа на съдебната власт".

Стоилов обаче призна, че няма голям шанс този състав на ВСС да освободи главния прокурор.

Още по време на участието на Стоилов в БНТ се е обадила говорителката на Гешев Сийка Милева с искане за право на отговор, което получи веднага след края на интервюто.

"Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиотирията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на законодателната власт", заяви тя.

И повтори почти дословно тезата си от вчера - че това е политически акт, правно необоснован, че Стоилов е "приел волята на служебния вътрешен министър" Рашков, която била подкрепена само с политически аргументи.

""Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите", заяви Милева.

В сигнала в действителност има основно публични източници - но коментарите под статиите са вътре по чисто технически условия на документа. Според Милева това са "недопустими за правова държава методи от отминали времена".