Оставката на главния прокурор Иван Гешев ще е в полза на гражданското общество и на страната, заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Варна днес. Той припомни, че е дал оценка за действията на обвинител №1 още през 2020 г.

"Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най- високи места в държавата, за знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната. Оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор", коментира президентът.

На въпрос кога ще връчи първия проучвателен мандат, той заяви, че това зависи от хода на консултациите с парламентарно представените партии.

"Зависи много от това дали партиите ще намерят диалог, дали ще успеят да постигнат консенсус. Този път нямат право на грешка. Още един поправителен няма да бъде за тяхна, а за сметка на всички нас“, подчерта Радев.

Обществото очаква партиите, които се обявиха срещу "този порочен управленски модел", да представят ясна алтернатива и конкретни решения, а не оправдания, допълни държавния глава.

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която му поставих за демонтажа на порочния управленски модел, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове", коментира президентът, но отбеляза, че е нужен редовен кабинет.