"Националните приоритети трябва да се проговорят и с БСП, и с ДПС, независимо, че от "Демократична България" са заявили, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима."

Това заяви днес депутатката от "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева в ефира на БНР по темата за сформиране на бъдещо управление Тя даде за пример и Иван Костов, който през 1997 г. има пълно мнозинство - 147 гласа, но поставя декларация на национално съгласие.

"Тази декларация беше водеща в продължение на две - три години", допълни Дончева.

"Декларацията за национално съгласие" е и факторът, който напълно спира лустрацията.

Според нея от "Има такъв народ" трябва да са по-диалогични и да не поставят "условия, които водят до отказ". Вместо това те поддържат ултимативен тон.

"В "Има такъв народ" има разумни глави и хора, които не са толкова самонадеяни и които не биха желали да минат две седмици през парламента и да се приберат вкъщи. Хората не желаят това. Те смятат, че политиците са длъжни да направят каквото се иска от парламента", обясни тя. "Когато обаче народът е пратил много малко политици на терен, този процес става много труден. Точно това трябва да разберат някои представители на ИТН. В политиката грубото натискане върху ските води до падане. Винаги има нужда от съюзници."

Според нея може и да се вземе само част от служебния кабинет в следващия, защото имало и добри, и недотам такива кадри в него.

"Фигури от служебния кабинет ми се струват ефикасни. Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва - на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?"

Иван Гешев сериозно трябва да обмисли дали да не избегне тази агония и просто да подаде оставка, заяви Дончева по казуса с освобождаването на главния прокурор.