В последно време реномето на бойните изкуства, които стават все по-популярни през последните десетилетия, пак получи удар от корупционен скандал. Но времето, в което този тип спорт беше само в ръцете на комунистическата номенклатура или „яките момчета“ през 90-те, наистина отмина. И софийският клуб Twisted Jiujitsu е емблематичен пример за това.

Какво е бразилското Джу джицу и защо е наистина бойно изкуство за всеки?

Бразилското Джу джицу е система за борба, която, както и джудото, произхожда от традиционното японско Джу джицу, пренесено от ученик на създателя на Джудо Джигоро Кано в Бразилия в началото на ХХ век. Фокусът е върху пренасянето на всеки сблъсък на земята, което е и централна част на практическата философия на бойната система – по този начин по-дребен човек може да неутрализира силата на по-едър противник и да увеличи своята, като използва правилно позициониране и ефективна лостова система.

„Бразилското Джу джицу има различна философия от една страна, от друга доста сходна с повечето бойни изкуства. Нормално, идва от източните части на света. Те не са много различни“, отбелязва Борислав Кирилов, главен треньор и един от двамата основатели на Twisted Jiujitsu.

Боби всъщност е доста деликатен. Бразилското Джу джицу е известно сред бойните изкуства като едно от тези с най-висок контрол на качеството. Това означава, че ако влезете в 10 клуба на случайни бойни изкуства, в пет от тях е вероятно да преподава шарлатанин или човек, предлагащ повече мистика, отколкото изкуство или реални бойни умения.

В бразилското Джу джицу шансът да попаднете на такъв клуб е много по-малък.

„Въпросът е как тези ценности се предлагат на хората и съответно те да ги разпознаят като част от живота си“, допълва Борислав.

Затова и Twisted Jiujitsu има като основен фокус масовия спорт. Според собствениците той е ключов, и то не само за възрастните.

„Неслучайно ние имаме 9 класа за деца седмично с идеята всички възрасти между 3 и 12 години да имат възможност да практикуват масов спорт. Смятам, че Джу джицу дава не само на възрастните нещо, а и на децата“, обяснява Борислав.

Макар бойните изкуства да не се възприемат като масов спорт, методите на бразилското Джу джицу наистина го правят такъв. Борбата на земя може да бъде сред най-нетравмиращите спортове, защото може да се изпълнява с всякакъв интензитет. Децата могат да играят по-леко, възрастните могат и леко, и по-силово.

Докато работех по този текст, посетих няколко тренировки на клуба. По време на първата основно снимах, по-късно се включих във втора и уцелих час със сериозна загрявка и 40 технически спаринга по една минута. Въпреки опита си в борба и други бойни изкуства изкарах само 30 от тях. Но прекрасно впечатление ми направи в последните минути колко внимателни бяха всички партньори, които моментално усещаха кога съм способен да дам всичко от себе си и кога съм на края на силите си. И това – в тренировка за възрастни, мнозинството от които напреднали. 

Когато подобно отношение е налице от редовните аматьори и полупрофесионалистите, то се предава на всички в клуба и се превръща в част от неговата култура.

Twisted Jiujitsu видимо не се опитва да бъде ексклузивен клуб за „яки биячи“ или професионални атлети – въпреки че има свой отбор и спортни успехи. Ключов е фокусът върху хората, които имат възможност да са в залата само по 2-3 часа седмично.

„Човек, който тренира 2-3 пъти седмично бразилско Джу джицу, има възможност да подобри себе си не само във физически и психически аспект, има възможност да тества себе си, да научи нови неща. Да бъде отново на мястото на учениците, на хора, които не знаят, което дори в исторически план е доказано, че подобрява цялостно живота на хората“, обяснява Борислав.

Как започва Twisted Jiujitsu?

През 2006 г. Владимир Джаркълов заминава да учи в Германия, където започва тренировки по ММА, а покрай него и по бразилско Джу джицу, което е основен компонент при смесените бойни изкуства. Връща се и преподава на брат си, Борислав Кирилов, който в първите години няма възможност да тренира освен с брат си.

Владимир Джаркълов и Борислав Кирилов заедно със своя учител Кайо Тера.

Причината е проста – бразилското Джу джицу почти го няма в България. Карате, джудо и шепа други стилове съществуват още от 90-те, но много, които са достъпни днес, тогава тепърва се появяват у нас.

Боби намира къде да тренира граплинг, Влади продължава с тренировките в Германия, после и в Белгия, а през 2010 г. се завръща в родината. Тогава Twisted Jiujitsu вече съществува – макар неформално и „малко на шега“, както отбелязва Боби.

„Започна като едно място, на което хората просто искаха да тренират бразилско Джу джицу, след като нямаше такава алтернатива през 2008-2009 г. И съответно, малко на шега, започнахме като едно хоби. В последствие се наложи да вземем решението дали искаме да го развиваме като клуб, да инвестираме време и средства, да има масовост.“

Сега, 12 години по-късно, двамата братя са с черни колани – ранг, който в бразилското Джу джицу означава много повече. Провеждат се по няколко тренировки във всеки ден от седмицата – за деца, за възрастни, за начинаещи, напреднали, за спаринг, за хора с всякакъв график.

Пандемията, разбира се, е безмилостна

Макар да нямат фокус само върху спорта, човек лесно може да види на сайта на Twisted Jujitsu, че в последните пет години клубът е участвал в 10-15 състезания и е донесъл минимум 30 златни медала – без да броим десетките сребърни и бронзови. Но през 2020 г., очаквано, медали няма (с изключение на тези (златен, сребърен и бронзов), които двамата братята донасят от участието си в отвореното първенство на Сан Хосе по време на гостуването си на техния учител Кайо Тера (чиято школа се намира в Калифорния) буквално няколко седмици, преди САЩ да обяви тотална карантина.)

„Ние затворихме залата, преди да установят основния локдаун – с цел да пазим хората решихме, че това е добър ход“, обяснява Борислав.

В първите месеци на пандемията, когато не се знаеше почти нищо за реалната опасност от вируса, двамата решили, че това е правилното решение.

„Разбира се, отрази се тежко не само финансово, а и чисто клубно. Поради тази причина имаме огромен брой спрели да тренират хора. Бавно, но славно се връщаме към старите норми.“

Наложило се да променят и залата си – част от помещението, което ползвали, било иззето. Това се случи на много аматьорски клубове по спорт през коронавирусната 2020-та, но те се справили. 

Сегашната им зала обаче е просторна, чиста, с душове, съблекални, електронна чекинг система и на централно място в града, в близост до две метростанции.

„Ние винаги сме били много организирани в това как да управляваме Twisted и мястото, само това ни помогна да оцелеем и да вървим напред“, обобщава Борислав.

Как работят заедно бойно изкуство и бизнес?

В бойните изкуства има немалко снобизъм – всеки майстор твърди, че в неговото има дълбока философия, важни принципи, че бойните изкуства са кауза... А не бизнес.

Разбира се, това не е вярно нито сега, нито исторически. 

„Ние силно вярваме, че те не са взаимноизключващи се, а по-скоро допълващи се“, обяснява Боби. „И двамата сме икономисти по образование, спортът никога не ни е пречил или по някакъв начин да ни е спъвал.“

Всъщност принципите на добрия и коректен бизнес съвпадат с тези на бойните изкуства.

„Смятаме, че масовият спорт в България е изоставен, и това е видимо. Не само липсата на успехи и празните зали го доказват... Много може да се говори по тази тема. 

Масовият спорт иска определен тип мениджмънт, определен тип работа и някаква отдаденост, която ние сме разпознали, вярваме в нея, смятаме, че е фундаментална, за да се развива конкретното място. През годините сме установили това, което е правилно, което има някаква ценност в дълбочината си. Това е и причината клубът ни постоянно да се развива и да постига добри резултати“, разказва Борислав.

Отидете и се „потъркаляйте“

Какво е това „търкаляне“? Rolling, както го наричат в бразилското Джу джицу, е тяхната версия на спаринг, но може да бъде всякакъв тип игра – лека, с внимание върху усета и техниката, или интезивна и с ясно намерение да стиснеш другия, докато се предаде; с условия и ограничения, за да се тренира конкретен прийом, или напълно свободна, за да се тества всичко и да се подготви човек за реален опонент.

Но преди всичко това е изключително забавна и прекрасна тренировка, а при правилно практикуване – и с по-малко травми от много иначе „небойни“ спортове. И всеки може да отиде на 2 пробни тренировки безплатно и да опита – независимо от възрастта, опита, физическата форма. Бразилското Джу джицу и Twisted Jiujitsu дават много повече, отколкото вземат.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).