От днес до 25 юли ще се проведе нова акция на „Пътна полиция”, стана ясно от брифинг на КАТ.

Този път ще бъдат проверявани товарни автомобили и автобуси. Органите на реда ще следят за това дали се спазват ограниченията във времето за шофиране, за употреба на алкохол и наркотични вещества и техните аналози, както и за поставянето на предпазни колани.

От полицията обясниха, че такъв тип пътни операции по линия на ROLPOL се провеждат четири пъти годишно. Сегашната е третата поред и се осъществява във всички европейски страни членки.

При предишната през май са проверени 8918 камиона, от тях при 2585 са регистрирани нарушения. Най-много са случаите на шофиране с превишена скорост - над 1800 нарушения, с алкохол или наркотици са разкрити 7 души, а без колани - 235. С нередовни докуменит са били няколко стотици от шофьорите и от камионите.

Статистиката за автобусите, изнесена днес от ГДНП, сочи, че те са доста по-дисциплинирани: проверени са 1737, а нарушения са открити едва 155. За колани са санкционирани 35, за превишена скорост - 7, а след употреба на наркотици 1 случай. С нередовни документи са били само 46.