Новоизбраният парламент трябва да се заеме с темата за главния прокурор Иван Гешев ако той не бъде освободен от ВСС. Това каза пред бТВ правосъдният министър Янаки Стоилов, който вече внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) Гешев да бъде освободен. от поста си.

Според Стоилов в парламента с този въпрос може да се занимава комисията по правни въпроси или специално излъчена комисия.

"Да изследва прилагането на закони от прокуратурата, наказателната политика, тя да зададе въпроси. Самият парламент да поиска от главния прокурор доклад. Ако парламентът постави конкретни въпроси ще се очаква главният прокурор да изготви доклад и да бъде в парламента", каза Стоилов.

Той повтори, че има основания да се твърди, че Гешев тежко е нарушавал  служебните си задължения и е нарушавал престижа на съдебната власт. Според Стоилов главният прокурор е извършвал "действия, които се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност".

"Също така липсва единен критерий за оценка на хора за корупция по високите етажи от властта", каза Стоилов.

И припомни, макар и без да го назовава пряко, казуса КТБ, когато Цветан Василев бе подведен под отговорност, а Делян Пеевски не, макар че и двамата бяха основни акционери в банката.

"Използват се СРС не по предназначение, след това те са избирателно публично разгласявани", каза още Стоилов.

Според него Гешев е извършвал и нарушения на етичния кодекс на българските магистрати. Стоилов отхвърли обвиненията, че нарушава независимостта на съдебната власт. Той обясни, че е единственият, който може да постави този въпрос, но отговорността на решението е на ВСС.

"Да се покаже самостоятелност на членовете на ВСС. Да не се смятат само за служебни подчинени, да направят преценка", призова Стоилов.

Той допълни, че общественото мнение не може да бъде аргумент, но все пак има значение, когато се говори за престижа на съдебната власт. А според социологически изследвания Гешев има 12-13%, одобрение, докато критиците му са с над 50%.

"В Конституцията само за съдебната власт, освен професионални изисквания, се изискват и високи морални качетсвва. Това няма как да бъде подминато. Това е важната страна на въпроса", каза Стоилов.

По повод закриването на специализираните съд и прокуратура той заяви, че трябва "да се запазят добрите страни на специализираното правосъдие без да има специализиран съд".