Епидемичен взрив от COVID-19 има на кораб на пристанище Бургас. 

Това съобщиха от здравното министерство.

Товарният кораб е с екипаж от филипински граждани.

Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. На 14 юли той е транспортиран до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 18 юли е починал.

На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 членове на екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 от тях са дали положителен резултат. Те остават изолирани на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява всекидневно. Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.

На 19 юли е хоспитализиран още един член на екипажа - той е бил със затруднено дишане и влошено общо състояние.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения.

Корабът е пристигнал на пристанище Бургас на 14 юли и е трябвало да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди Бургас са ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли плавателният съд е преминал Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от COVID-19, съобщават още от МЗ.