След като гласува "за" състава на комисията по култура и медии в парламента и тя бе оглавена от Славчо Бинев, сега Реформаторският блок изживява катарзис. От РБ щели да предложат председателите на комисиите да се гласуват отделно от съставите им, а не анблок.

Това обяви в студиото на Нова тв депутатът от десницата Борис Станимиров, въпреки че комисиите в настоящото Народно събрание вече са сформирани.

Както Клуб Z писа, от Блока ще решават в понеделник дали да оттеглят двамата си членове в комисията по култура - зам.-председателят й Борислав Миланов и Иван Иванов. 

"Трябва да направим такъв знаков жест, защото ние категорично не приемаме този председател. Не заради него, а защото е неприемлив за гилдията. Патриотичният фронт да посъветва г-н Бинев да се оттегли", посочи Станимиров.

Гост в студиото бе и депутатът от Фронта Емил Димитров - Ревизоро. 

"Г-н Валери Симеонов (съпредседател на ПФ, б.р.) трябва да реши, защото той го предложи. Личното ми мнение е, че твърде голямо напрежение се създаде без да има нужда. Но пък министърът управлява, не шефът на комисията", заяви той.

 

Продължава протестът и на гилдията, стана ясно и от включването на Нова тв от Народния театър.

Според доц. Веселин Ранков определянето на Слави Бинев за председател на комисията е станало само защото той не намери място в друга комисия. В действителност Симеонов го бе предложил за шеф на комисията по европейските фондове, но от ГЕРБ се възпротивиха.

"Ако погледнете състава на цялата комисия, само Стефан Данаилов и проф. Станислав Станилов имат досег с културата. Имало анестезиолог в комисията?.. Ами да, културата ни има нужда от анестезиолог", каза в заключение Ранков.

"Ако срещу мен правеха стачка, щях да си отида. Тук няма платени протести, не познавам никой от ГЕРБ в театъра с изключение на един-двама симпатизанти. Така че не ГЕРБ прави протестите тук, както твърди г-н Бинев", заяви и режисьорът Теди Москов.

И двамата попитаха защо Бинев гласува срещу бюджета на сектора на последното заседание на комисията и не защити идеята за неговото увеличаване.