Кметовете, включително и районните, както и ромските лидери впрегна министърът на здравеопазването Петър Москов в битката с грозното явление - нападение над екипи на Бърза помощ.

Москов се явключи по телефона в студиото на бТВ, където гост бе д-р Ирена Маринова, която бе нападната и пребита от роми, докато екипът й оказвал помощ на бременна жена. 

Той започна разговора с извинение.

"Дължа извинение. Защото това са мои служители и работят при условията, които им е осигурило министерство на здравеопазването. Моите извинения и от името на предшествениците ми", заяви Москов. Но даде заявка, че това ще се промени:

"Ако се чувствах безсилен, щях да си подам оставката още в деня на побоя".

Москов съобщи и каква е ужасяващата статистика - 225 нападения над екипи на спешната помощ само за 2014 г.

"Това означава, че всеки работен ден, някой от тези лекари е бит, заплашен или нападан! 174 от нападенията са в цигански махали, т.е. над 80% се случват там. Аз съм последният човек, който ще дели хората на етноси, но очевидно има проблем и той трябва да бъде решен!  Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, деларира Москов и на реплика за задължението се ядоса: "Нямам задължението да осигурявам на някой правото да бие лекарите!"

Той анонсира изготвянето на своеобразна карта с районите, в които най-често се случват нападения над лекари. 

"Ще направим карта на районите, където се случват такива неща и ще търсим съдействие от кметовете, т.е. общността да вземе отношение. Местната власт, кметовете, веднъж са получили доверието на тези хора. Сега да потърсят и ромските лидери, помогнали за избирането им и да се реши този въпрос", посочи Москов.

- Благодаря!, каза му разплакано д-р Маринова от студиото.

- Това са действия, които сме длъжни да предприемем. И заплатите, и условията в спешната помощ са наши ангажименти. Нещата ще се променят, обеща министърът.