"Ще искаме оставки и ще третираме като терорист всеки, който спомене за затваряне на бизнеси заради вирус, за който има достъпна за всеки ваксина!

След като дойдохте в МЗ с лозунга за почтеност и прозрачност, който ние аплодираме, как точно изведнъж станахте диктатор, който иска да налага дискриминация? Превърнахте се в репресивен орган! Властта не ви влияе добре!"

Това обявиха в поредна своя позиция, публикувана във фейсбук организациите, които представляват собствениците на заведения в България, или по-точно Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Вчера от тях дойде призив за оставката на здравния министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров, днес - въпреки че той отново е обвиняван в лъжи, получава покана и за дебати.

"Господин Кацаров, ще приемете ли поканата ни за публичен дебат или и вие ще се скриете зад тексаски таблици и недоказани теории като предшественика ви министър Ангелов?

И вместо да се замеряме с писма в медиите, заповядайте следващата седмица на публичен дебат, за да обясните как точно пазите човешкия живот, като имитирате "мерки", които доказано в цяла Европа, САЩ и България не работят!

И толкоз! Чакаме ви на дебат!", се казва още в днешната позиция.

От двете организации на заведенията отново недоволстват от приетия от здравното министерство COVID план. В него ясно пише при каква заболеваемост, процент положителни тестове и т. н., се въвеждат определени рестриктивни мерки. Определени са и четири фази, които се представят в съответните цветове.

 
 

"Затворените заведения никъде по света не са спасили нито един човешки живот, още по-малко в България. Ограничаването в работния процес на бизнесите е с цел забавяне на разпространението, за да може здравната система да се подготви за евентуална нова вълна. Така че впрегнете всичките си усилия в това направление, защото времето е най-ценното, с което разполагате.

Но не и ние! Нашето време изтече, няма какво да губим.

Няма да позволим повече дискриминация!", повтарят от двете организации позната теза.


И заплашват: "Преди известно време поискахме оставката на министър Ангелов и ще поискаме оставката на всеки, който спомене за затваряне, заради вирус, за които има действаща и достъпна за всеки ваксина!"
 
Във вчерашната позиция планът беше определен като безумен, а двете организации остро реагираха, че едва ли не ги принуждават да правят задължителна ваксинация на работещите в заведения. В COVID плана има допълнително допускане, че дори и в четвъртата, най-тежка фаза, ако персоналът на кафене или ресторант е 100 процента имунизиран, то мястото ще остане отворено.
 
 

"Представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш", възмутиха се вчера от бранша.

Последва и отговор от МЗ, в който се казва, че подобни твърдения, че държавата се опитва да въведе задължителна ваксинация са "изцяло несъстоятелни". "Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми", написаха от здравното ведомство.

 

И още: "Пандемията от SARS-CoV-2 налага по цял свят ограничения. От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си.

Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление. Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?"

 
Днес продължението на тази задочна размяна на реплики е поканата за дебати към Стойчо Кацаров.