Един глас "въздържал се" от "Демократична България" се появи в гласуването за председател на 46-ото Народно събрание днес, въпреки че коалицията подкрепи номинацията на Ива Митева от "Има такъв народ" за поста. Различният глас от ДБ се оказа на председателя на парламентарната група и съпредседател на обединението Христо Иванов. Това показа справката с поименното гласуване от днес.

"Като знак, че има нужда от диалог" - така Иванов обясни пред Клуб Z вота си.  

Митева, която бе начело и на краткото 45-о Народно събрание, днес бе избрана със 137 гласа - дошли от победителя на изборите, ДБ, обединението около Мая Манолова и ДПС.

От групата на движението също има един "въздържал се" - това е новият депутат Ешереф Ешереф, който бе избран и след вота през април, но тогава парламентът проведе общо 8 заседания. По традиция най-голямата парламентарна група получава най-високия пост в парламентарната република, като изключението от 1990 г. е само едно.

Както вече стана ясно, "въздържал се" - но с мотив, че са в опозиция, гласуваха и депутатите от ГЕРБ. 

Въздържаха се обаче и избраниците от БСП, като оттам дойде и единственият глас "против" - от Георги Кадиев. Останалите социалисти подкрепиха само своя канддат за поста - Кристиан Вигенин, който бе и единствена "конкуренция" на Митева. Той събра подкрепа само от левицата при гласуването.

Разпечатката от вота днес в залата показва още, че 3-ма депутати изобщо не са участвали в избора на председател. Това са Антоанета Стефанова от ИТН, която е отсъствала през целия ден (беше номинирана да поеме мандат от президента Румен Радев в предния парламент, за да го върне обратно веднага и днес не е положила и клетва). И лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който не е участвал и във всички останали гласувания днес - само се е регистрирал на старта на тържественото заседание и прочете декларацията от името на групата.

 При вота за зам.-председатели нямаше нито един различен глас от "за" при номинациите и от шестте парламентарни формации.