Протест от около 20-30 души - повечето брандирани със знаците на "Боец", посрещна тази сутрин Пленума на ВСС. Има и протестиращи около Дионисий, които се титулуват "Агора" и бяха преди време пред Съдебната палата на палатков лагер.

Пълният състав на ВСС - в момента от 22 души, трябва да разгледа предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за старт на процедура за отстраняве на главния прокурор Иван Гешев.

Следвайки огледално процедурата по назначаване - за отстраняване трябват 17 гласа.

Отпред пред сградата на ВСС Георги Георгиев от "Боец" обяви, че внасят в деловодството петиция с 8000 подписа за отстраняване на обвинител №1. 

Снимка Веселин Боришев

 

Никак не е ясно как ще реагира самият Пленум. Той може напълно да отхвърли или да приеме само за сведение искането на Стоилов - с претекста, че е незаконосъобразно.

Може да се стигне до гласуване по същество - дали да се стартира дисциплинарна процедура или да не се.

 

А може и предвид отпускарския сезон да не се събере кворум. Не е сигурно дори от колко души е той - от 13 (както би било при пълен състав на съвета) или от 12, тъй като ВСС е намален на 22 души.

От въпросните членове, почти сигурно 3-ма, максимум 4-ма биха подкрепили искането на Стоилов. От останалите със сигурност във вторник имаше трима отпускари - все от Съдийската колегия.

Не е ясно колко са на линия от 10-членната (в момента) прокурорска колегия, която традиционно и монолитно стои зад Главния. Самият Гешев би трябвало да не гласува, но като се съди от разстановените служители на неговото Бюро по защита - присъства. 

На влизане на заседанието Янаки Стоилов коментира, че за него е важно да приключи тази процедура възможно най-бързо и се надява да има гласуване по същество.

Той не се ангажира с прогнози как ще реагира Съветът, в който - както е известно, има огромно мнозинство зад главния прокурор.

През 2019 г. Гешев бе избран с 20 гласа - значително повече от необходмите 17.