Тази вечер българският футбол ще направи дебют в новосъздадения от УЕФА турнир Лига на конференциите - и трите ни отбора играят първите си мачове от втория предварителен кръг.

Надпреварата тръгна това лято и е практически трета по престиж след Шампионската лига и Лига Европа. Според коефициента на България шампионът (в случая "Лудогорец") започва от квалификациите на ШЛ, а всички останали са в ЛК. На този етап участие в ЛЕ е възможно само от първенеца, в случай, че отпадне от най-големия турнир.

Ще имате трудности с гледането на двубоите, тъй като два от тях започват от 20 часа, а третият - от 21 часа. И трите са домакински за нашите представители.

Носителят на Купата на България ЦСКА-София приема латвийския "Лиепая" от 20:00 на стадион "Българска армия". "Червените", които през миналата година участваха в групите на ЛЕ, са без трима основни футболисти - Мено Кох, Тибо Вион и Бисмарк Чарлс.

И леко поразтърсени от поражението от "Лудогорец", покрай слуховете за проблеми между Любослав Пенев и ръководството на клуба. Снощи ЦСКА-София публикува официална позиция от името на всички в Борисовата градина. В нея се подчертава, че клубът изцяло стои зад Пенев, а също така са заклеймени "доброжелателите", които "ровят, лъжат, фантазират, интригантстват…"

ЦСКА-София не би трябвало да има проблеми с "Лиепая", но ако го подцени може и да се измъчи, както на първото стъпало през миналата година срещу малтийския "Сайрънс".

Мачът ЦСКА-София - "Лиепая" можете да гледате пряко по "Диема Спорт 3" (новият канал в пакета "Диема Екстра").

На "Лаута" пловдивският "Локомотив" домакинства на чешкия "Словачко" - отново от 20 часа. Това е дебют на съперника на българския тим в евротурнирите.

Ще липсва Бирсент Карагерен, който е наказан. Силите изглеждат изравнени, но дано по-големият опит на Локо да натежи.

Този двубой ще върви в ефира на "Диема Спорт 1".

А българският европейски дебютант е "Арда" (Кърджали), тимът, който спечели баража срещу "Черно море", а преди това игра на финала за Купата. От 21 часа отборът на Николай Киров посреща израелския "Апоел" (Беер Шева). 

Киров имат опит от европейски битки, и то срещу израелци, начело на "Ботев" (Пловдив). Тук задачата изглежда най-трудна, но "Арда" не е за отписване.

Тази среща можете да проследите по "Диема Спорт 2".