Президентът Румен Радев ще проведе консултации в петък - 23 юли - с всички парламентарни партии за възможностите за формиране на правителство от  46-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Воденето на тези разговори е конституционно задължение на президента, преди да връчи мандат на кандидат за министър-председател на първата по численост парламентарна група. Няма определен срок за връчване на първия мандат, което дава възможност за известно изчакване, тъй като “Има такъв народ” не са осигурили все още парламентарно мнозинство за кабинет с техния мандат.

Филип Станев от ИТН обяви официално в четвъртък, че партията му ще направи публични консултации с всички ПГ освен с тази на ГЕРБ в петък, събота и неделя, като на тях няма да се обсъждат имена на министри, а идеи и намерения, около които може да се събере подкрепа за кабинет. 

От ГЕРБ още в сряда се възползваха от тази тогава още неофициална информация и обвинаха ИТН в бъдещо съзаклятие с ДПС, противно на говоренето на хората на Слави Трифонов преди вота. Повод им даде и подкрепата на ДПС за кандидатурата на Ива Митева за председател на Народното събрание (ДПС подкрепи и избирането на Цвета Караянчева за председател на НС в по-предишния мандат, но тогава партията на Борисов нямаше нищо против - б.р.).  

Процедурата

При хипотезата, че в 7-дневен срок от връчване на мандата ИТН не представи на президента проект за структура и персонален състав на Министерския съвет, Румен Радев е длъжен да връчи мандата на ГЕРБ, която също ще има 7 дни да излъчи кабинет. Лидерът на партията Бойко Борисов вече обяви, че опит за съставяне на правителство няма да прави. Тогава мандатът по конституция би отишъл при ПГ по избор на президента. Третата на изборите -  БСП - вече даде сигнал, че би приела задачата сериозно и би се опитала да предложи кабинет, като в него включи и служебни министри на Радев.