Седмица след руския президент Владимир Путин за Анкара се отправя високопоставена европейска делегация. Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, комисарят по съседството и разширяването Йоханес Хаан и колегата му по хуманитарната помощ Христос Стилянидис започват утре двудневно посещение в Турция.

"Визитата е силна индикация за стратегическата важност на отношенията между ЕС и Турция", заяви Могерини в предварително съобщение.

Очаква се тя да поиска от президента Реджеп Тайип Ердоган и от министър-председателя Ахмет Давутоглу по-голям ангажимент в борбата с т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак, както и да засилят мерките за проследяване и спиране на т.нар. "чуждестранни бойци" - европейски граждани, които отиват да се сражават на страната на Ислямска държава.  

В дневния ред ще бъдат също кипърският въпрос и напрежението между Турция и Кипър във връзка с проучванията за природен газ в актаторията на разделения от 40 години остров.

Енергийните доставки за Европа също е възможно да бъдат част от дискусиите. През Турция минава бъдещият Транс-адриатически газопровод, който трябва да свръже каспийското находище Шах Дениз в Азербайджан с Гърция и Италия. България иска да се свърже с тази тръба с разклонение от Комотини в Гърция до Стара Загора.

След като прекрати проекта "Южен поток", руският газов монопол "Газпром" подписа с турската газова компания "Боташ" меморандум за намерения да увеличи капацитета на съществуващия моски газопровод "Син поток" между двете страни. Документът предвиджда Русия и Турция да проучат възможностите за доставка на предвидения за "Южен поток" руски природен газ до турско-гръцката граница. 

Докато Могерини е в Анкара, в Брюксел във вторник са насрочени консултации между ЕС и Русия по "Южен поток". Противно на руските заявления Европейската комисия продължава да твърди, че проектът може да бъде осъществен.

Европейските представители ще посетят лагер за сирйски бежанци в Турция и се очаква да обявят увеличаване на помощта за тях от бюджета на ЕС. Турция в момента приютява 1 милион бежанци от войната в Сирия.

Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 година. Преговорите бяха подновени миналата година след близо тригодишно прекъсване поради политически разногласия. ЕС нееднократно критикува Анкара заради политиката й към Кипър, силовото потушаване на продемократичните протести от лятото на 2013 година и неравния напредък по върховенството на закота проблемите на човешките права и демократичните свободи.