Неандерталците са използвали върхове на копия с комплексна форма преди 65 000 години, установиха германски и белгийски учени при изследване на пещера в Германия, съобщи местното издание "Зюдвеструндфунк".

Става дума за връх на копие с листовидна форма. Тази форма има сериозни предимства пред стандартните върхове или простия наострен дървен връх, който се ползва от племена по света и до днес. Върхът е направен от силициеви шисти - твърда и чуплива скала, подходяща за целта. Майсторът е направил копието от еднороден слой, което го прави по-здраво. Върхът е дебел само 9 мм, широк 41 мм и дълъг 76 мм - пропорции, които се запазват десетки хилядолетия по-късно. 

А предимствата са утежняване на върха на копието и по-дълбоки и по-обилно кървящи рани. Това прави възможно ловуването на по-голяма плячка, която иначе няма да обърне внимание на щетите от дървени копия.

Това е поредно откритие, което сочи за по-голям технологичен напредък при нашите роднини и братовчеди неандерталците, които в крайна сметка са били претопени в хомо сапиенс. У съвременните европейци и азиатци има налице неандерталски гени. Отскоро знаем, че неандерталците са ползвали и метателни копия, и ефективни и добре изработени ножове и брадви, които са закрепяли към дървени дръжки с лепило и растителни влакна - нещо, което доскоро се смяташе за откритие само на хомо сапиенс.

Този връх може да звучи като прост предмет, но при опити за съвременни реконструкции археолозите са доказали, че измислянето и изработването на тези върхове е комплексна задача, която изисква немалко майсторство. Неандерталците в никакъв случай не са били непохватни същества.