"Денят на връчването на мандата на първата политическа сила за съставянето на правителство ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите."

Това каза президентът Румен Радев в събота от Велико Търново.

Той призова политическите сили да следват посоката, която българите са задали по площадите миналата година - "за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с неравенствата, повишаването на доходите, пенсиите и създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование".

"Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство", смята президентът.

Радев коментира и решението на ВСС да остави без разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста на главен прокурор. 

„Решението на ВСС беше в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Това означава, че възможно най-бързо трябва да дадем шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието“, каза той.

Президентът участва в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".