Протестиращи излязоха днес на улицата в няколко бразилски града с искане за импийчмънт на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, чиято популярност спадна през последните седмици на фона на корупционни скандали в разгара на пандемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази седмица дойде новината, че бразилското министерство на отбраната е казало на лидерите на Националния конгрес, че изборите следващата година няма да се състоят, без да бъдат внесени поправки в системата за електронно гласуване в страната, като всеки глас се отчита на хартия.

Болсонаро няколко пъти е заявявал, без да представя доказателства, че действащата избирателна система предразполага към изборни измами - нещо, което бразилското правителство отрича.

Догодина Болсонаро ще се кандидатира за преизбиране в надпревара, в която може да се изправи пред политическо възмездие в лицето на бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва. Засега социологическите проучвания дават преднина на Лула пред Болсонаро, отбелязва Ройтерс.