Ще се лишат ли депутатите от традиционната си едномесечна августовска ваканция? По всяка вероятност да. 

Този въпрос предстои да бъде решен от мнозинството тази седмица, след като от "Има такъв народ" внесоха проект на решение за отмяна на фиксираната в правилника за дейността на Народното събрание лятна почивка. Тя е от 1 до 31 август и в нормалния случай народното представителство си я спазва (Останалите ваканции са от 22 декември до 10 януари и 10 дни по Великденските празници от Велики петък включително). Депутатите нямат право на отпуск като средностатистическия трудещ се гражданин. Затова имат ваканции.

Че от ИТН ще внесат такова предложение зявка даде председателката на парламента Ива Митева още в първия работен ден на новото 46-о Народно събрание.

А причината е повече от ясна - в момента се водят разговори за съставяне на правителство, чака се и връчването на първия мандат от президента Румен Радев. В добавка всички политически партии са единодушни, че има неотложни задачи пред бъдещия кабинет и пред парламента - по актуализацията на бюджета, по поощряване на ваксинационния процес, по плана за възстановяване и мн. др. И една лятна ваканция не се вписва в тези заявки. 

Според правилника този проект би трябвало да бъде разпределен в постоянните комисии, каквито обаче все още не са създадени. Има обаче и текст, според който "проектите за решения по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределят на постоянните комисии, освен ако председателят на Народното събрание реши друго".