Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той обясни пред Би Ти Ви, че тази оставка е наложителна заради "пълна безстопанственост".

"ВСС управлява съдебната система. Там цари пълна безстопанственост, ако мога така да се изразя. Трябва да има оставка на ВСС в този му състав. Това ще бъде начало на задължителното прочистване", каза Кънев.

Той се обърна и към ДАНС, и към прокуратурата с въпроса колко случая на корупция в съдебната система са разкрили или разследват.

Ако нямаме смелост да извадим гнилите ябълки от съдебната система, не ставаме за управляващи.  На българския бизнес това му се случва всеки ден. Коя френска или немска фирма ще дойде сега? Аз съм  говорил години наред. Но моята лична дума и думата на Реформаторския блок беше много самотна. Става дума за нетърпима ситуация. Трябват по-смели реформи от европейските доклади. "Случайното разпределение" разпределя едни и същи дела на един и същ съдия. Няма по-страшно за една държава от това независимият съд да изпълнява поръчки. Заради безобразията в съдебната система сме загубили не 4 млрд. лв., като от КТБ, а 40-50 млрд.

заяви Кънев. Според него има високи нива на корупция и зависимости в съдебната система, което води до липса на правосъдие и разсипва живота на хиляди хора. "Получавал съм конфиденциална информация десетки пъти, но нямам доказателства". Това каза Кънев по повод съмнителни съдебни решения. Той все пак заяви, че в системата има много честни хора.