Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в Азия, след като браншови данни показаха, че запасите от суровината и производни продукти в САЩ са намалели по-рязко от очакваното миналата седмица. 

Това засили очакванията, че търсенето ще изпревари растежа на предлагането дори на фона на скока в случаите на COVID-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент поскъпна с 38 цента или 0,5 на сто до 74,86 долара за барел след вчерашното си първо поевтинявне от шест дни - с 2 цента.

Фючърсите на американския лек суров петрол прибавиха 43 цента или 0,6 на сто и един барел се търгуваше за 72,08 долара, наваксвайки вчерашните загуби от 0,4 на сто.

Американският петролен институт е отчел, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили с 4,7 милиона барела за седмицата, приключила на 23 юли, запасите от бензин са спаднали с 6,2 милиона барела, а запасите от дестилати са намалели с 1,9 милиона барела, според двама пазарни източници, пожелали анонимност.

Анализаторите очакваха понижение от 2,9 милиона барела на суровите резерви, след изненадващото им нарастване през предходната седмица, което бе първото от май. Днес трябва да бъдат изнесени и официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Очакванията за търсенето на гориво не се повлияха от рязкото покачване на случаите на силно инфекциозния вариант Делта в САЩ.