Съдържанието на вода в сиренето не трябва да е повече от 60 на сто, иначе то няма да се нарича сирене. Това реши днес Министерският съвет, като прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Съдържанието на сухо вещество и маслеността в сиренето не трябва да бъдат по-малко от 40%, в противен случай продуктът ще се казва “саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Предвижда се сиренето с повече вода да се продава само в предварително запечатани опаковки, които не може да се отварят в търговския обект. Тоест сиренето, което купуваме от витрината, извадено от тенекии или пластмасови контейнери, трябва да е узряло и добре изцедено. Иначе казано - да не ни удря в кантара. 

Експерти от млечния бранш припомниха, че по времето на Тодор Живков в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе поставена на 54 на сто сухо вещество.