
Съдържанието на вода в сиренето не трябва да е повече от 60 на сто, иначе то няма да се нарича сирене. Това реши днес Министерският съвет, като прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.
Съдържанието на сухо вещество и маслеността в сиренето не трябва да бъдат по-малко от 40%, в противен случай продуктът ще се казва “саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Предвижда се сиренето с повече вода да се продава само в предварително запечатани опаковки, които не може да се отварят в търговския обект. Тоест сиренето, което купуваме от витрината, извадено от тенекии или пластмасови контейнери, трябва да е узряло и добре изцедено. Иначе казано - да не ни удря в кантара.
Експерти от млечния бранш припомниха, че по времето на Тодор Живков в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе поставена на 54 на сто сухо вещество.
Още по темата
- Пеевски вече не иска предсрочни избори, ще подкрепя кабинета
- Борисов преди решението на КС: Убеден съм, че ще има още една партия в парламента
- Борисов за ДПС-ДПС: Натъжен съм...Най-опасен съм, когато съм тъжен
- Хасан Адемов от ДПС-ДПС: Спасители сме на правителството, но няма да стоим на всяка цена в него
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни