"Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години", както е цялото име на на известната от миналия парламент Комисия по ревизията, започна работа от днес. Тя отново се ръководи от Мая Манолова и днес бе решено, че депутатите ще разгледат приоритетно цели 17 теми и казуса. 

Новото е, че освен, че ще се разглеждат действията на тези сектори и дружества, които оперират с най-големи бюджетни разходи, към тях ще бъде прибавен и още един критерий - "влияние върху джоба на българските граждани: бюджет на домакинствата, стандартът на живот на всяко едно българско семейство". Определението, както и самото предложение, бе идея отново на Манолова. 

Именно и затова тя настоява Комисията по ревизията да започне с проверка на дейността на дружествата в енергетиката - БЕХ, НЕ, "Булгаргаз", тецове, ЕРП-та, топлофикации. Голямата идея зад този ход е да се провери дали увеличението на цените на ток и парно са адекватни и справедливи. Тема, която занимава Манолова от доста време. 

Нейна идея е и да се разглеждат действията на дружествата във ВиК сектора, включително тези на новия мегахолдинг, управляващ бранша. В тази проверка вероятно ще влязат и дейностите на КЕВР. 

Разбира се - ще се проверяват и "Автомагистрали" ЕАД. Сключените от компанията договори, които бяха разобличени като съмнителни от Сметната палата, а и от служебното правителство, са основен приоритет на "Има такъв народ". 

От ГЕРБ пък се обявиха за проверка в АПИ, която обаче да е насочена към дейността на сегашната министърка Виолета Комитова. Тя уволни шефовете на АПИ и "Автомагистрали", назначи нови, два месеца по-късно пък отново уволни новоназначения шеф на АПИ и от днес Агенцията има ново временно ръководство. 

БСП пък поиска ревизия на Българската банка за развитие, както и изслушване на регулаторите, които позволиха да не се съберат 700 млн. лв. от хазартни такси.

"Демократична България" поиска разследване на "Турски поток" и обстоятелствата, по които България се съгласи да влезе в този проект. ДПС пък искат да проверяват дейността на НАП и НОИ. 

Очаквано - ще се проверяват и ДКК, дъщерната й "Монтажи", както и другите по-големи държавни фирми. 

Общо приоритетите са 17, а днес членовете на комисията приеха реда на работа и правилника, по който ще минават сигнали, изслушвания и дебати. 

Припомняме, че Комисията по ревизията бе една от знаковите за миналия 45-ти парламент. На едно от заседанията се появи Светослав Илчовски - мастит земеделски производител, който обвини лично Бойко Борисов и шефът на фирма "Градус" Иван Ангелов в манипулации, изнудвания и шантаж. Последваха и още обвинения в тежки злоупотреби от други представители на този бранш.