Ивет Лалова постави личен рекорд за сезона, но не успя да се класира за полуфиналите на 200 м на Олимпийските игри в Токио.

37-годишната спринтьорка завърши пета в серията си с 23.36 секунди и приключи участието си на Игрите.

Подготовката й за Токио бе нарушена, тъй като по-рано през годината тя лекуваше контузия.

Другата ни представителка на 200 м - Инна Ефтимова, също остана пета в своята серия с 23.42 сек. За Лалова това бе пето участие на най-големия спортен форум.

Нейният дебют е на Игрите в Атина през 2004 г. с 4-то място на 100 м и 5-о място на 200 м.

Лалова-Колио, която днес излезе в рекордния за български лекоатлет 22-и старт, не изключи възможността да опита късмета си и на Игрите в Париж сред три години.

"Нека видим", остави отворена вратата тя пред камерата на БНТ.

"23-ият старт беше много близо. За мъничко се изплъзна. Не искам да казвам не, защото не искам да свършва, но в същото време не искам да казвам не и на много други неща в живота ми. Остават три години, но за тези три години всичко може да се случи", рече Ивет.

"Изпитах радост и щастие от това, че стигнах до тези пет, защото имаше моменти, в които изглеждаше невъзможно. Олимпиадата изглеждаше неосъществима с пандемията, която ни застигна миналата година, с моя труден сезон, почти невъзможен, защото направих само един-два старта, с контузията, която имах през май месец - разтежение на сухожилието, добави считаната преди години за най-бърза бяла жена в света. - Наистина тези пет започнаха да изглеждат като мираж. Затова много пъти през последните пет години моите цели за тази Олимпиада се изменяха във времето.

В началото нямах абсолютно никакви планове да продължавам да тренирам до Токио. В следващия момент нещата така ме хванаха и завихриха и толкова ми харесаха... Видяхме, че направих едни от най-хубавите си сезони именно преди две години в Доха, с едни от най-силните ми резултати на 200 метра. Това ме увлече много. Оттогава изминаха две години, които бяха много тежки за всички нас. Затова щастие и гордост. Направих рекорд, защото съм първата атлетка, която записва участие на пет Олимпиади. Това беше една малка цел, която да ме мотивира, която да ме накара да се усмихвам." 

Тя завърши с това, че е била сигурна, че ще слезе под 23 секунди. Липсата на стартове обаче и голямото вълнение са й попречили. Не е успяла да укроти емоциите в главата си заради трудния път към Токио, най-вече заради контузията.

И за Лалова, и за Ефтимова Игрите приключиха. Единствената надежда за добро българско представяне остава за Мирела Демирева в скока на височина.

Програмата на българите за вторник, 3 август

Скромно участие във втория ден от седмицата. В 7:45 часа започва олимпийското участие на Тайбе Юсеин в борбата - с нея са свързани надеждите ни за още един медал. Първата съперничка е бразилката Лаис Нунеш. 

Тя стана шампионка на турнира "Дан Колов" по-рано тази година. В потока на българката са още рускиня, туркиня, монголка и иранка.

От 13:50 ч пък Христо Христов ще излезе на подиума в кат. до 109 кг във вдигането на тежести.