Българските борци започнаха със загуби на Игрите в Токио. Кирил Милов (кат. до 97 кг на класическия стил) и Айк Мнацаканян (77 кг) за часове имаха шансове да продължат за бронза, но победилите ги на свой ред преклониха глави.

Началото бе добро за световния и европейски вицешампион Милов, надвил с 3:1 Селк Илдем (Турция), който е сред силните в категорията.

След това обаче последва тежко поражение от Мохамадхади Сарави (Иран) с 0:6. Той можеше да изтегли българина на репешаж за бронза, ако бе победил на полуфинал олимпийския шампион от Рио Артур Алексанян (Армения). Това не се случи - 1:4, и Милов отпада.

Вън от битките за медали са Айк Мнацаканян (77 кг) и Мими Христова (68 кг).

Мнацаканян отстъпи пред Божо Старчевич (Хърватия) с 1:3 на осминафинал. Хърватинът бе сразен във втората си среща, така угасна и тази надежда.

Мими Христова пък падна от Меерим Жуманазарова (Киргистан) с 5:7. Двадесет секунди преди края Христова водеше с 5:4.

Програмата на българите за вторник, 3 август

Скромно участие във втория ден от седмицата. В 7:45 часа започва олимпийското участие на Тайбе Юсеин в борбата - с нея са свързани надеждите ни за още един медал. Първата съперничка е бразилката Лаис Нунеш. 

Тя стана шампионка на турнира "Дан Колов" по-рано тази година. В потока на българката са още рускиня, туркиня, монголка и иранка.

От 13:50 ч пък Христо Христов ще излезе на подиума в кат. до 109 кг във вдигането на тежести.