Кристина Тимановска (Беларус), която отказа да се подчини на нареждания на делегацията си на Олимпийските игри в Токио и поиска политическо убежище, е приютена от посолството на Полша и е под охрана там, информира Би Би Си.

Преди това лекоатлетката е прекарала нощта в хотел, където е пазена от японски полицаи.

Британската обществена медия се позовава на опозиционната Беларуска спортна асоциация за солидарност, която е създадена през миналата година покрай протестите срещу Александър Лукашенко. Тя има за цел да помага на репресирани спортисти. От организацията са съобщили пред Би Би Си, че Тимановска е пожелала убежище от Полша.

Марчин Пржидаш от полското външно министерство е заявил, че на Тимановска е предложена "хуманитарна виза". А неназован източник казва, че съпругът на лекоатлетката е напуснал Буларус и се намира в Украйна.

Кристина Тимановска участва в спринта на 200 метра. Тя се оплака в социалните мрежи, че е била заставена да бяга в щафетата 4х400 м, след като нейни съотборнички не можели да застанат на старт. Хора от делегацията влезли в стаята й и казали, че има един час, за да си стегне багажа и да се отправи към летището, за да се завърне в Минск.

Тимановска била принудена да се подчини, но на летището поискала помощ от полицията и МОК. Изпратила и видеообръщение до Асоциацията за солидарност. Страхувала се от репресии към семейството й в родината.

Източник от Олимпийския комитет на Беларус е цитиран от световните агенции да казва, че спринтьорката е била извадена от отбора заради нейното "емоционално и психическо състояние".

Говорителят на МОК Марк Адамс пък припомни, че на Беларус са били налагани санкции. Наказани са официални лица, сред които синът на Лукашенко.

Междувременно още няколко държави са предложили на Тимановска политическо убежище.