ГЕРБ ще гласува против правителството на "Има такъв народ". Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов, цитирайки решение на изпълнителната комисия. Борисов поясни, че така ще гласуват и коалиционните им партньори от СДС. Всички депутати от парламентарната група ще бъдат в зала.

Преди няколко дни Борисов заяви, че ГЕРБ няма да гласува изобщо, с което да улесни избора на кабинет. Сега обаче този избор ще бъде затруднен. Борисов обясни, че решението не е променено, а просто е дал модел с предишното си изявление.

"То се разбра криво", заяви Борисов.

Затова се събрала изпълнителната комисия и парламентарната група и се взело решение.

"Всяка друга наша формула на добронамереност и на отговорности би означавало да ни привързват към някакви кукловоди, сценаристи или каквото и да било друго. Не го искаме това, не сме от тях", заяви лидерът на ГЕРБ.

ДПС преля гласове на "Има такъв народ", каза още Борисов.

Той обясни, че от "Има такъв народ" не са потърсили ГЕРБ, въпреки че са втора политическа сила.

"Да намерят формула, да си направят правителство, да не ни забъркват в техните каши", каза Борисов.

Борисов каза още, че ГЕРБ няма да подкрепи и актуализацията на бюджета.

"Всички казват "ние можем без тях". Заповядайте", заяви Борисов.

И допълни:

"Не може един мошеник, според сътрудниците му, да внася актуализация на бюджета, в която никой не носи отговорност. Аз искам не 50, със 100, а с 300 лв. да вдигнем пенсите. Не три пъти да вдигнем преподавателските заплти, а пет пъти" каза Борисов.

Той обясни, че на изборите народът е казал, че не иска ГЕРБ да бъде изчегъртан.

"Направили сме толкова неща, че няма как да бъдат изчегъртани", каза Борисов.

Той определи кандидатът за премиер Пламен Николов като симпатичен човек. Въпросът бил обаче как ще прави връзка със Слави Трифонов - човекът, който носи цялата отговорност.