Стойка Кръстева изнесе поредна лекция на олимпийския ринг и е на финал в кат. 48-51 кг след 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 29:28) над японката Цукими Намики.

На 7 август (събота) от 8:15 часа наше време Кръстева ще спори за титлата с туркинята Бусе Наз Чакироглу. Тя спечели също с 5:0 гласа срещу Сяо Хоанг от Тайван.

Двете с Кръстева са разменили по една победа.

Нашата представителка си осигури поне сребро.

25 години по-късно България отново има финалист на Олимпийски игри в бокса. За последно за златото спори Даниел Петров през 1996 г. в Атланта. И го спечели. В Лондон през 2012 г. имахме бронз, осигурен от Тервел Пулев.

Страната ни вече се окичи със сребро в Токио - на Антоанета Костадинова в спортната стрелба.

Стойка Кръстева бе доста убедителна дотук и днес не изневери на отличния си стил и страхотна техника. Срещу себе си тя имаше съперничка, която налиташе постоянно. Няколко пъти Намики губеше равновесие и падаше. Полуфиналът не бе лек.

Кръстева спечели и трите рунда. Тя се отбраняваше умно, добре действаше с краката и контраатакуваше. Ударите й бяха чисти и често попадаха в целта. Така не остави никакво съмнение и избор на съдиите.

"Бях готова за играта на японката, заяви Стойка пред камерата на БНТ. - Тази подготовка, която остава извън кадър и почти никой не знае за нея, е разковничето за тези победи тук. Ще посветя следващия мач на България, на младите, на които искам да дам личен пример, че въпреки възрастта, въпреки прекъсванията и всички пречки по пътя ми, когато човек е търпелив, трудолюбив, намери подходящите хора, с които да работи, се получават нещата.

Българите сме борбена нация и можем всичко, въпреки че сме малка страна, но в спорта се надявам и искам цял свят да се съобразява с България, защото като дух и нация сме много силни."

Тя изтъкна приноса на своя треньор Борислав Георгиев. Той не само я подготвя по най-добрия начин, а и осигурява информация за всяка следваща съперничка, включително на видеа.

"Щастието сега се свежда до това да отида в съблекалнята, да успея да се преоблека и да се претегля. И като видя, че всичко е в ритъм, трябва да започна едно ново сваляне на килограми, добави Стойка. - Тук пак благодаря на треньора и на екипа, че те изграждат цялата стратегия и на мен не ми се налага да се занимавам с това, получавам го наготово и просто трябва да го изпълня.

Така че, емоцията ще бъде още 5 минути и след това концентрация, защото не сме си свършили докрай работата. Надявам се този финал да бъде най-хубавият ми мач в кариерата и да може да зарадваме цяла България. Това ми е целта. Искам да бъде и пример за младите, че с труд и постоянство всичко се постига, колкото и време да отнема."

"Слава Богу, на края ще имаме по-позната съперничка, европейка, но каквото - такова. Дошли сме да играем, не сме дошли да си избираме противничките. Всеки един мач е труден. Всеки е дошъл тук с идеята да побеждава, да стане първи. Тук стратегията, изпълнението и съвкупността от труда на всички хора около мен ми дават преимущество и затова нещата се получават по този прекрасен начин.

Искам да победя. Няма нормален човек, който да не иска да бъде олимпийски шампион. Но и не искам да се ангажирам по никакъв начин с никакви обещания. Ще се постарая да изпълня всичко, което ми се подаде като стратегия, информация и тактика. Ако успея, съм сигурна, че ще бъде печелившо. Чакъроглу може да бъде много опасна, но може да бъде и много безопасна", завърши Кръстева.