Проектоминистърът на правосъдието в представения вчера кабинет на "Има такъв народ" - Момчил Иванов, нямал проблеми с "Демократична България". А изтритите вече от профила му във фейсбук обиди като "майкопродавци" и "соросоидни платени политици" били насочени към едно конкретно лице. Кое - тайна е.

Това поне се опита да обясни Иванов, който в момента е депутат на ИТН и на когото, ако стане министър, би следвало да се разчита да прокарва съдебната реформа - обединила уж всички потенциални партньори за потенциално редовно правителство. А ИТН твърди, че разчита на подкрепата на ДБ не само за кабинет, а и за въпросната съдебна реформа.

В обяснителен режим депутатът и кандидат-министър влезе буквално на сила - приклещен от група журналисти в парламента, като се опита бързо да се спаси в стаята на ИТН. А се наложи да се обяснява заради собствените му постове във фейсбук. И най-вече за следния:

"За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавци. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес." (правописът е запазен)

На въпрос под публикацията му кои са тези хора, Иванов обяснява:

"Огледайте се във вашите гурута! На челото им го пише на всички!"

И така, днес на въпрос как ще търси подкрепата от ДБ, докато нарича формацията и избирателите й по подобен начин, Иванов заяви, че нямал проблеми с тях. Имал проблеми с конкретен човек от избирателния му район за постове, които пишел цяла седмица - за чалгари, мутри и т.н.

"Имам най-добри чувства към тях".

"Пак казвам: аз проблем с хората от Демократична България нямам."

Не назова обаче кой е въпросният човек. Не стана ясно и защо в публикацията му се говори в множествено число. Малко по-късно, при втори опит да бъде попитан, допълни, че е човекът, който най-много е помагал на ДБ във Велико Търново и затова се разочаровал като видял в последствие квалификации като "чалгари".

Макар профилът му вече да е с ограничен достъп, бдителни граждани още вчера с обявяването на името му, са засекли и други публикации, на които са направили снимки. Като тази, например.

При втория опит за спиране - от Клуб Z - с въпроса: "Защо ще затваряте "Капитал", "Дневник", "Свободна Европа"?" Иванов поиска да види въпросната публикация и изрази учудване.

"Никога не съм писал такова нещо. Това не съм го писал аз", заяви и заподозря манипулация.

Журналистите обаче не успяха да попитат адвоката за "прИбиваните" "комунисти", от които от "Има такъв народ" също търсят подкрепа за правителство и водят разговори по политики. Дори днес пленумът на БСП ще заседава, за да вземе решение. А поводът е следният изборен пост от кметския вот в Благоевград, когато ИТН поведе пред левицата и спечели града:

На въпрос, зададен на Иванов (на вратата), дали според него е възможно мандатът на сегашния Висш съдебен съвет да бъде предсрочно прекратен без конституционни промени - една от основните стъпки по пътя към съдебната реформа, той отговори лаконично:

"Смятам, че може със законодателна инициатива. Има воля да се случи."

Кандидатът за правосъден министър е адвокат от Велико Търново и координатор на структурата на “Има такъв народ” в старопрестолния град. Известен е като политически номад - сменил е няколко партии до момента. Кариерата му в политиката започна в СДС. Преподавател е по търговско право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а няколко години е бил управител и на общинското предприятие „Спортни имоти” в мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев.