Пожарникарите гасиха 154 горски пожара в Гърция, където за последното денонощие възникнаха 98 нови огнища. 

Това съобщи снощи на извънреден брифинг заместник-министърът по въпросите на защитата на гражданите Никос Хардалиас, отговарящ за координирането на действията при кризисни ситуации, цитиран от агенциите и БТА.

"Днес беше още по-труден ден: продължават пожарите в планината Парнита и в градчето Маратон. За последните 24 часа у нас са възникнали 98 нови пожара и днес силите на гражданската защита гасиха 154 пожара по цялата територия", каза Хардалиас. 

По думите му най-опасните пожари са регистрирани в централната област Атика, на остров Евбея и в областта Илия. 

"Днес се сблъскахме с нов фронт в района на Древна Олимпия, както и в областите Месения, Мани, Толофон, Фокида, Фтиотида, Гревена и на остров Крит", уточни заместник-министърът.

По думите му 64 пожара са продължили да горят и през нощта.

Той увери, че властите са мобилизирали всички ресурси за борба с пожарите. Заместник-министърът изрази дълбоки съболезнования във връзка с гибелта днес на доброволец при гасене на пожар в градчето Ипократио Полития в Атика.

По-рано една от столичните болници съобщи за смъртта на 38-годишен пожарникар, който е получил тежка травма на главата. По думите на свидетели върху него е паднал електрически стълб.