След като предишните медали за България в Токио бяха спечелени в бойни и мъжки спортове, финалният акорд днес поставиха Златните момичета в един подчертано женски спорт - художествената гимнастика.

Свикнали сме да ги наричаме грации и те отново бяха такива днес. Към грацията прибавиха майсторство и хладнокръвие. Това е първа олимпийска титла за художествената ни гимнастика на Летни игри.

И надграждане спрямо Рио 2016, където ансамбълът взе бронз. Сега е наистина златен.

“В момента ни е много трудно да мислим, а какво остава да говорим, заяви капитанката Симона Дянкова пред БНТ. - Страшно щастливи сме - това е една сбъдната мечта за нас и мога да кажа едно чудо.

Не мисля, че се зарадвахме на вчерашното първо място, тъй като така очакванията се вдигнаха още повече. Всички очакват от нас най-доброто и това тежи. Радвам се, че се събрахме и успяхме да вземем своето.”

Щастливи и явно отхвърлили огромен товар - това личеше от думите и реакциите и на другите момичета. Не намираха точните думи, не криеха емоциите си. Изпратиха поздрави на България, благодариха.

Дянкова добави, сега предстои почивка. През есента, отново в Япония, тимът ще участва на Световно първенство.

"Вероятно това ще е последното ни участие като отбор", добави Симона, която лично награди себе си и останалите момичета със златните медали, предвид мерките срещу COVID-19.

Този ансамбъл, просъществува пет години дотук - той наследи "бронзовия", капитан на който бе Михаела Маевска, сега помощничка на треньорката Весела Димитрова. Той бе страхотен още на девическо равнище и даваше обещания за нещо голямо. А дори наесен да отстъпи, отново има кой да го замени.