Шефката Общоруската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова се изказа остро срещу България и съдиите след края на надпреварата на Олимпийските игри. Тя съзира и конспирация - директно от МОК, извършена, за да не вземе отборът й злато.

Титлата при ансамблите спечели нашият състав, следван от рускините и италианките. А вчера Линой Ашраф (Израел) стана шампионка индивидуално, Дина Аверина взе сребро, а нейната сестра Арина бе четвърта. И в двата случая отборът на Руския олимпийски комитет подаваше контестации, но съдиите не ги зачитаха.

Вчера разликата между първата и втората бе минимална, но днес - голяма, още след първите съчетания.

За първи път след "Атланта 1996" Русия не печели златен медал в художествената гимнастика.

"Още вчера казах, че това ще се случи, заяви Винер-Усманова, цитирана от "РИА новости". - Още на квалификацията бутаха България, за да бъде спряна руската хегемония. Това, между другото, беше написано на сайта на международната федерация. И си беше директна задача, както и вчера.

Дина Аверина стана героиня в интернет, в социалните мрежи, тя повдигна патриотичния дух на нашата страна след всичко - след като я ощетиха за съчетание, в което не допусна грешка. Решаваха каква да е оценката й повече от пет минути."

Нататък съпругата на Алишер Усманов, може би най-богатият руски оригарх, милиардер и инвеститор в няколко държави, казва, че наскоро руският ансамбъл е победил българския в многобоя на Европейското. На олимпиадата обаче "съдиите са направили разликата, след като българките са играли слабо на топки".

Тя хвърля вината директно към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

"Вчера предвидих това. Дадох си сметка, че хегемонията на Русия ще бъде спряна и това може да стане само със съдийски манипулации, реди Винер-Усманова. - Трябва да се пише не до Международната федерация, а на Томас Бах."

Тя завършва с това, че няма претенции към треньорския щаб и гимнастичките.

Подобно е изказването и за ТАСС:

"Имаше статия "Как да спре хегемонията на Русия в художествената гимнастика". Това и направиха, спряха я. Още вчера с Дина Аверина - по най-наглия начин. Тя не изпусна уред, не направи грешки. А съдиите седяха и изчисляваха какво е нужно да се направи повече от пет минути. Само и само да не е първа. Същото стана и днес с българския ансамбъл. Още вчера знаех - те трябваше само да се задържат на два крака, за да спечелят. И не допуснаха груби грешки. Още след първите съчетания оценката им беше много по-висока. 

Ние спечелихме многобоя на Европейското, което беше в България. Победихме България в България. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно."