В България, както е известно, за всичко е виновен Иван Костов. За настоящата политическа ситуация обаче сериозна вина носи и "Демократична България".

Защото правителство може и да има, но дълбока промяна със сигурност няма да има.

Поведението на "Демократична България" в последните месеци бе обусловено от една цел – да не се изгорят мостовете към "Има такъв народ".

Как обаче да изгориш мостове, които ги няма?

"Демократична България" заблуди избирателите, създавайки им фалшиви усещания. Изначално бе ясно, че тези две формации нямат нищо общо помежду си.

"Демократична България" е създадена и съществува, за да разруши сегашното статукво. За "Има такъв народ" от самото начало на тази партия има сериозни съмнения, че тя е по-скоро част от това статукво.

Ако има изненада, то тя се състои в това, че "Има такъв народ" не просто потвърдиха тези съмнения, а надминаха очакванията и на най-подозрителните.

Хора, свързани с НДСВ, са част и от двата им проектокабинета, макар че след фиаското на първия заявиха, че такива хора повече няма да има.

Неприемливи за обществото фигури не просто не се оттеглят, а дори се издигат до поста вицепремиер.

Депутати от "Има такъв народ" предприеха атаки срещу действащи министри от парламентарната трибуна, базирани на писания в кафяви медии - същото правеха ГЕРБ и ДПС.

Според един от проектоминистрите България не трябва да бърза за еврозоната.

Според друг от проектоминистрите в Истанбулската конвенция е записано, че мъжете трябва да кърмят и раждат.

Списъкът не е изчерпателен.

Заради всичко това е крайно време "Демократична България" да спре да не гори несъществуващи мостове. И да съсредоточи усилия в изграждане на мостове към своите потенциални избиратели.

Те са със сигурност са достатъчно много, след като огромното мнозинство от българите подкрепят евроатлантическата ни интеграция.

На следващите избори - те ще са скоро - "Демократична България" да заяви честно и почтено:

"Уважаеми избиратели, ако искате дълбока промяна гласувайте за нас. Единственият вариант за дълбока промяна е ние да имаме собствено мнозинство, защото няма с кого да направим стабилна коалиция.

Ако не искате дълбока промяна или пък се задоволявате с козметични промени бихте могли да гласувате за всяка друга партия. Ние или ще управляваме със собствено мнозинство, или ще бъдем в опозиция".

И стига сме го жалили тоя т.нар. суверен, дето нямал никаква вина за ситуацията.

Суверен означава лице, което притежава върховната власт. Върховната власт върви с върховна отговорност.

Ако пращаш трици в парламента няма как след това да ловиш маймуни.