Повече от четиридесет цивилни са били убити в неделя, 8 август, в северната част на Мали при атаки на джихадистите срещу три населени места и близо до границата с Нигер, предаде днес Франс прес. Агенцията цитира военен и представители местната власт.

„Повече от четиридесет цивилни бяха убити в неделя от терористи в селата Кару, Уатгауна и Даутегефт. Терористите влязоха в селата и избиха всички “, е заяви служител по сигурността пред АФП, говорейки под условие за анонимност. „В Кару бяха избити 20 цивилни. В Уатагуна бяха убити 14 цивилни, а в махалата Даутегефт бяха убити и други цивилни граждани “, заяви местен избраник от едно от населените места. Нападателите са дошли с мотоциклети и изненадали селяните, е казал той.

Мали, бедна страна, в района на Сахел, Субсахарска Западна Африка, е жертва на политическите сътресения и въоръжени сблъсъци от 2012 г. Страната е арена на сепаратистки и на джихадистки бунтове, ръководени от групи, свързани с Ал Кайда и организацията „Ислямска държава“. Към тях се прибавят междуплеменни въоръжени вражди и злоупотреби със сила, включително от страна на местните военни и сили за сигурност.

Досега те доведоха до хиляди жертви и вътрешни бежанци сред местното цивилно население. През последните години насилието се разпространи от северната част на Мали към централната част на страната, а след това към съседните Буркина Фасо и Нигер.