Баварската полиция нанесе удар срещу българска престъпна групипровка, занимаваща се с криптоизмами в София. Със сътрудничеството на българската полиция в края на юли са били арестувани четирима души в София, офисите и жилищата им са обискирани. Те са обвинени в измами на стойност няколко милиона евро.

В София за подготовката на арестите са пристигнали баварски разследващи. Те са задвижили и процедурата по искане за екстрадиране на арестуваните от България в Германия. 

Те са заловени след множество сигнали на германци, измамени с вложения. Влагали са пари в платформи, търгуващи с криптовалута, но всъщност от тези платформ и парите им са прехвърляни с различни нерегламентирани хватки към частни сметки. С повечето вложители са разговаряли т.нар. търговски агенти от колцентър в София. Те са убеждавали заинтересованите да се включат с инвестиции в сделки с криптовалута. Първоначално инвеститорите виждали увеличение на парите си, но много бързо след това установявали, че всъщност това увеличение е измама и парите им ги няма.