Любопитно обяснение на факта, че ДАНС не е ефективна, даде председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов.

Служителите на средно ниво в агенцията работят съвестно и имат информация за много неща. Тя обаче не се докладва заради пробойни на върха, които облужват олигархията, заяви депутатът от Реформаторския блок пред Нова телевизия.

После Атанасов обясни в прав текст, че ръководството на ДАНС служат на обръчите от фирми в Сараите. 

Цялата власт в сектор "Сигурност" бе дадена на ДПС и Доган (Ахмед, почетен председател на движението). Задачата на ДАНС бе не да се разкриват престъпните схеми в държавата, а да се прикриват, обяви ген. Атанасов.

Затова час по-скоро ръководството на ДАНС трябвало да бъде сменено. Атанасов коментира и изчезването на бившия шеф на агенцията Петко Сертов. 

По-заможните хора смятат, че не трябва да имат никакъв микрофон в себе си когато отиват на важни срещи. Затова не носят мобилните си телефони на такива, обясни Атанасов.

Той обясни, че технологично е възможно човек да бъде подслушван дори и апаратът да не е включен.

Сертов е опитен. За да може да бъде проследен, това трябва да стане по клетките на мобилните оператори. Ясно е, че не е искал да бъде засечен, каза още шефът на парламентарната комисия.

Атанасов не изключи и версията, че изчезването на Петко Сертов може би е свързано с "нещо битово". В полза на това говорел факта, че в петък сутринта той е изтеглил голяма сума пари.

Възможно е и да има нещо, което само той е знаел, каза още Атанасов.

Генералът се възмути, че темата за изчезването на бившия шеф на ДАНС е водеща за повечето от всекидневниците.

Не може Петко Сертов да е по-важна тема от "Южен поток" и от бюджета. Целта е да се отклони вниманието от данните, които представи премиерът Бойко Борисов в парламента и които показват, че този газопровод е неизгоден за България. Ние само печелим от това, че ще ни заобиколи, защото това е поредната тръба на зависимост, обясни Атанасов.