Синята зона за паркиране в София да се увеличи с 8000 места и то за сметка на зелената зона. Такова предложение е направено в Столичния общински съвет от съветникът и председател на местната транспортна комисия Зафир Зарков от ГЕРБ. 

Разбира се, логиката зад предложението е да се осигури повече възможност за живеещите в зоните да паркират. Ако предложението бъде прието, то тогава паркоместата в синя зона в София ще станат 13 000, докато тези в зелена - 21 000 (в момента са 28 000). 

Сметките показват, че новото предложение на практика означава, че синята зона ще стигне до бул. "Сливница" и до бул. "Данаил Николаев" от една страната и до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" от другата. Ще бъде обхваната и ул. "Опълченска". 

Промените, които искат от ГЕРБ обаче не свършват тук. Предлага се разширяване на времевия обхват на действие на синята зона - до 20:00 ч., а не както е сега до 19:30 ч. Освен това вероятно ще се наложи увеличение на цената на годишния стикер, който позволява паркиране в зоната, с до 50 лв. 

Вместо това обаче, се предлага и да отпадне възможността за до три безплатни абонамента за държавните институции. Те реално могат да ползват до пет, но два от тях и в момента се плащат. 

Предстои идеята тепърва да бъде разгледана на комисии в общината. Според Зарков обаче, това предложение ще разтовари трафика в центъра на столицата и така реално зоните ще започнат да изпълняват първоначалните си функции.