Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров отново е под огън от бившите управляващи от ГЕРБ в лицето на предшественика му Костадин Ангелов. Причината - инвестиционните намерения на "Чайкафарма" за изграждане на голяма частна болница - "Сърце и мозък" в с. Казичене, район Панчарево.

Пред Нова ТВ във вчерашния ден служебният министър Кацаров заяви, че не е запознат с казуса около частната болница, инвестиционна амбиция на "Чайкафарма", и че се е поинтересувал от него, след като е разбрал за това от медиите. 

"Това е друга законова процедура, аз разбрах за нея заради медийния интерес, процедура, която дори не е стигнала до министерство на здравеопазването", заяви.

Той отрече и да е разговарял с президента Румен Радев по темата. На извънредна среща на служебния кабинет с държавния глава миналата седмица обаче, Радев направи следната забележка на Кацаров:

"Очаквам пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности - анализи, разчети, евентуално разрешение на бъдещи частни мегаболници."

Бившият здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов обаче заяви днес, че Кацаров лъже и няма как да не е знаел за процедурата.

"Тя е стартирана от Министерството на здравеопазването, което е възложило на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и е поискало становище на касата дали ще има финансиране".

Днес в Народното събрание бе изслушан по темата и шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, разпитван почти ексклузивно от Ангелов. 

Като този дебат се разрази непосредствено след изслушването на самия Кацаров - но за детската болница, при която Кацаров напрви нови разкрития за злоупотреби и обяви, че нова болница може да има не по-рано от 6-7 години. Общото усещане от новото изслушване трябваше да е "тук има лобизъм".

"НЗОК не финансира легла или дейности, а закупува предоставените от изпълнителите на медицинска помощ услуги и то след като същите са извършени и отчетени. Плановете, за каквито и да е инвестиции, се разрешават от министъра на здравеопазването по съответния ред. НЗОК не трябва да седи по средата, съвместно със становището на БЛС. След като бъде извършена пълната оценка от ИА "Медицински надзор" на възможностите в съответния регион, тогава трябва да бъде питан за становището има ли в момента налични средства. Това нещо не е прието като законодателна инициатива от НЗОК, а от парламента", зяви Ангелов, иначе мълчалив по предходния дебат.

Какъв е казусът с новата болница "Сърце и мозък"?

През април тази година "Чайкафарма" обявява инвестиционен проект - изграждане на голяма многопрофилна частна болница в с. Казичене, район Панчарево. Предложението е публикувано в сайта на Столична община.

Теренът вече е закупен - 52 декара частен имот. Болницата ще бъде построена върху площ от 4,8 дка, а разгърнатата й застроена площ ще е 24 431 кв.м. Според инвестиционното намерение в нея ще има 500 легла, и още - кардиология, пулмология, урология, гастроентерология, онкология, кардио и съдова хирургия, неврохирургия, акушерство и гинекология, рехабилитация. Планирана е и площадка за хеликоптери. Очаква се тя да заработи на пълни обороти до 2024 г., макар от "Чайкафарма" да заявяват, че на този етап проектът е все още идеен.

Към болницата ще е налице и завод за производство на лекарства, чието строителство трябва да приключи дори по-рано - до 2022 г., като плановете на "Чайкафарма" предвиждат там да се произвеждат по 500 млн. таблети и капсули годишно до 2026 г.

Според специализираното онлайн издание clinica.bg на 21 юли "Чайкафарма" е внесла документите за становище по проекта в здравното министерство. В същия ден е изпратено питане от зам.-министъра на здравеопазването Тома Томов към НЗОК за това кога може да се финансира строежа на новата болница, а НЗОК е върнала отговор - на 27 юли.

Според сайтът внесените документи сочат, че новата болница се предлага като филиал на плевенската МБАЛ "Сърце и мозък" - също странно предложение за болнично заведение с такъв размер.

"Още в началото на юни в министерството на здравеопазването са постъпили документи и заявление за разрешение на медицински дейности за частната болница в Казичене. На 21-ви юли министерството на здравеопазването възлага на подопечната си ИА "Медицински надзор" да даде становище във връзка с молбата за разрешение за дейност на частната болница в Казичене. Такива са фактите. И за всичко това има писмена следа и документи!  Доказателства, които оборват лъжата, изречена от Кацаров тази сутрин", обяви Ангелов вчера.

А днес Салчев контрира, че комуникация между министерството и инвеститора е водена и по време на неговия мандат, и от предшественика му Кирил Ананиев.

Ключовият въпрос е каква е нуждата от нова частна болница, при положение, че в България има (по данни на Евростат) близо 620 легла за болнично лечение на 100 000 души, при средно 390 легла на същия брой хора в ЕС.