САЩ разрешиха вчера да се поставя трета доза ваксина срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна" на хора с отслабена имунна система, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Страната навлезе в нова вълна от пандемията на COVID-19 и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (Еф Ди Ей) напълно осъзнава факта, че хората с отслабена имунна система са особено изложени на риск от тежко заболяване", обясни Джанет Удкок, и. д. директор на Еф Ди Ей, цитирана от Франс прес.

"Останалите лица със завършен ваксинационен цикъл са надлежно защитени и за момента нямат нужда от допълнителна доза антиковидна ваксина", добави тя.

Става дума за хора, чиято имунна система е отслабена например заради присаждане на орган или заболяване като СПИН или рак, както и във връзка с приемани медикаменти. При тези хора имунният отговор, отключен от поставянето на ваксина, е по-слаб, отколкото при здравите, съответно и не толкова ефикасен, пояснява агенцията.

Според здравните власти на САЩ хората с отслабена имунна система са под 3 на сто от пълнолетното население на страната.

Според вътрешен документ на Центровете за превенция и контрол на заболяванията - основната федерална здравна агенция, близо един милион души в страната са успели да получат трета доза ваксина, без това да им бъде разрешено.

"За момента не смятаме, че има нужда от подсилващи дози, като се изключат хората с отслабена имунна система", заяви вчера сутринта в ефира на телевизия Си Би Ес Антъни Фаучи, съветник на Белия дом по въпросите на пандемията. Междувременно Израел планира да поставя трета доза на хората над 50-годишна възраст.

Фаучи подчерта пред Ен Би Си, че властите "следят много отблизо" нивото на защита при ваксинираните здрави хора и са готови при нужда да им поставят трета доза.

"Неминуемо ще дойде момент, в който ще трябва да прилагаме бустерни" дози, добави той.