"Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината. Каза я с много лоши и неподходящи думи, два пъти се извини. Само че, че беше истина го знаем всички. Патетиката не можа да затулва истината. Тя няма етнически характер, а дълбок социално-политически характер". Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в парламента по повод изявленията на здравния министър Петър Москов за нападенията над лекари в ромските махали. 

"Много граждани не са осигурени, голяма част от тях от ромски прозиход. Значителна част от населението очакват от спешната помощ пълно медицинско обслужване. Много хора от спешната помощ живеят на ръба на мизерията. Законотворчеството през тези годни в много случаи беше в ръцете на ДПС. Нито един законопроект, който да реши проблем на спешната помощ и осигуряването, не е излязъл от ДПС", каза още Кънев.

"Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери? Разнасянето на пачки с пари не е преговори, а си е чисто плащане". Така Кънев се обърна към ДПС. Преди това от движението заявиха, че идеите на Москов да преговаря с ромски лидери, за да осигури спокойствие на лекарите, е нелепо, защото тези лидери формално не представляват никого.

"Това започна откакто хванахте властта през 2001 г. Кой капсулира ромите в техните гета? Дали те са решили да живеят като скотове или тези, които правят милиони на техен гръб ги принуждават. Нищо лично г-н Местан. Други хора от вашата партия съм виждал по махалите във Варна, не вас", каза Кънев.

Според него патосът на ДПС по темата се дължи на това, че Реформаторския блок е трън в петата на ДПС.

"Г-н Москов не е фашист. Роднините на д-р Москов са лежали по лагери и преди 1944 и след 1944", заяви Кънев. И добави, че 120 000 български мюсюлмани на последните избори са гласували за ГЕРБ и РБ.

Преди изказването на Кънев имаше декларация и от ДПС. "ДПС ви призовава - подайте си оставката. Не защото сте безсилен, а защото сте силен до безумие и безрасъдство". Това каза депутатът д-р Тунчер Кърджалиев. Той обвини Кънев в институционализирано беззаконие и агресивно отношение към определен етнос.

"Няма колективна вина, има персонална вина. Наказателна отговорност се установява от българския съд. Наказанието е едно и също, не зависи от етническа или религиозна принадлежност", заяви Кърджалиев.

"Този някой, който е решил да живее като скот, може да не е решил, може да е принуден да живее като такъв. Съчувстваме на лекаря, който е пострадал. Аз познавам това унизено достойнство. Но това не е начинът", добави депутатът от ДПС.

После думата взе и лидерът на движението.

"Тук сме 240 души. Колко са народните представители роми? Само двама. И са в ПГ на ДПС. Партията на интегритета. Ще гласуват за ДПС, защото гласуват за себе си. При нас ромите водят листи, не са за цвят", каза Лютви Местан.

"Казах, че ще направя всичко по силите си за сигурността на лекарите. С какви думи съм го казал - моля за извинение ако някой е бил наранен. Стоя зад смисъла зад всяка една от тези думи. Има 227 нападения над лекари от спешната помощ, 3/4 от тях са се случили в циганските махали. Ако не го кажа проблемът няма да съществува, така ли? Проблемът е това, че истината се назовава". Това каза здравният министър Петър Москов.

След това добави:

"За мен е чест ДПС да ми иска оставката".