Нова, унифицирана система за случайно разпределение на делата ще бъде въведена до 1 януари, съобщи пред Нова тв председателят на етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров. В сряда предстояла среща с IT специалисти от различни ведомства, които да кажат коя е най-добрата система.

Според Тодоров обаче за въвеждането й е необходимо да бъдат отделени пари, макар действащата в момента система да е безплатна. Новата трябвало да се въведе във всички съдилища и прокуратури в страната.

Тодоров коментира като „безотговорно“ искането на лидера на ДСБ Радан Кънев ВСС да си подаде оставката. Шефът на етичната комисия посъветва парламента да си върши работата, явно имайки предвид бюджета на ВСС. Самият съвет предлага финансова рамка с 33 млн. лв. повече от предложението на Министерския съвет. Правителственият вариант вече бе одобрен на първо четене в Народното събрание.

Делата не трябва да се решават от посланици и в пленарната зала, а в съда, каза още Тодоров по повод казуса с неслучайно разпределеното дело на френска компания, за което сигнал подаде посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан.