Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност преди другите участници. Причината - вместо да се обсъжда новата вълна от COVID-19 и бъдещия миграционен натиск, фокусът е бил върху актуализацията на бюджета.

Карадайъ отбеляза, че КСНС не е провеждан след година пандемия, но сега изведнъж е обявен извънредно. Но не счита, че актуализацията е толкова наложителна. 

"Тръгна разглеждане на евентуална актуализация на бюджета, внесена от служебния кабинет в Народното събрание. Нашите експерти твърдят, че за пенсиите в сегашния бюджет има средства до края на годината."

Той се възмути и на 1,2 млрд. "празен чек по модела на ГЕРБ" - перо за извънредни и непредвидени разходи - в предложената от служебния кабинет актуализация.

"Нали го помните модела на ГЕРБ? Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка. Въпросът е кой е в нея."

Според Карадайъ това е "НПО групировката" на Иво Прокопиев.

Въпросните 1,2 млрд. лв., разписани като извънредни разходи, се обясняват от МФ така: "За обезпечаване на ресурс за продължаване на действащите към момента мерки, както и за нови такива и за покриване на недостиг на средства в някои бюджетни системи, е предвиден ресурс от 1,2 млрд. лв., който е обособен в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи."

От тях най-много отиват за перото "По централния бюджет за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19" - почти 1,55 млрд. лв. Пари се дават и на съдебната система и на Народното събрание. Отделени са средства и за посрещането на бедствия. Разходите наистина са повече от тези, които бяха заложени от правителството на Борисов. Възможното обяснение е, че правителството сега се готви за изключително тежко протичане на четвъртата COVID вълна