Руският президент Владимир Путин извадил от своя реч обвинения срещу Украйна в геноцид, пише американското сп. "Тайм".

Това станало на 5 декември. Тогава Путин говорил на среща на Съвета при президента на Руската федерация по развитието на гражданското общество и човешките права. Пресцентърът на Кремъл разпространил предварително речта му. В нея се съдържали следните думи:

"Нито международните актове, нито структурите по защита на правата на човека не можаха да попречат на масовото унищожаване на собствените граждани от страна на украинското ръководство". Така твърди журналистът Саймън Шустер, който получил такова копие.

Когато обаче Путин произнесъл речта си, в нея липсвало обвинението. Президентът споменал за Украйна само в края, и то по съвсем друг повод. Той казал, че западните медии се опитват да създадат парпалелна реалност в тази страна.

Явно Путин в последния момент е решил да промени изказването си, смята Шустер.

Журналистът потърсил говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той отказал коментар. Запитан дали това означава промяна на позицията към Украйна, Песков отвърнал: "Не, абсолютно не."

Има обаче редица признаци, които навеждат на обратното.

Вчера западни медии съобщиха, че спецслужбите на няколко страни от НАТО стигнали до извода, че Москва се отказва от създаването на Новорусия. Така сепаратистите наричат контролираните от тях територии в Югоизточна Украйна, включващи самообявилите се и непризнати от никого Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Русия ще се опита да "набута" обратно в Украйна този регион при условия за значителна автономия.

Предполага се, че Путин решил да промени подхода си към Украйна след изненадващата си среща с френския президент Франсоа Оланд на 6 декември. Тогава Оланд кацна непредвидено в Москва на връщане от официална визита в Казахстан. Двамата с Путин разговаряха няколко часа на летище "Внуково-2", като основна тема бе Украйна.